Utorak, 03 Rujan 2019 14:08

Ekonomskoj školi odobrena 3 Erasmus+ projekta

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Ekonomska škola Požega u novu školsku godinu 2019./2020. ulazi s tri novoodobrena Erasmus+ projekta.

Riječ je o projektima Mladi poduzetnici održavaju Zemlju (Young Entrepreneurs sustaining the Earth; YES:the Earth), Obuhvaćanje kulturne baštine malih europskih gradova (Encompassing Cultural Heritage Of Small European Towns; ECHOSET) iKulturna baština i unapređenje zajedništva među europskim čitateljima (Cultural Heritage and Promotion of Togetherness Among European Readers; CHAPTER).

YES: the Earth je inovativan i višeslojni projekt kojemu je cilj poticati i razvijati učeničku kreativnost, potencijal, inovacije, STEAM vještine i učinkovito korištenje digitalne tehnologije kako bi osvijestili i poduzeli mjere u vezi s izazovima održivosti te poboljšali svoja poduzetnička znanja i vještine kao i vještine engleskog jezika, vršnjačkog učenja te socijalnih vještine učenika i nastavnika.

Ukupna vrijednost projekta je 142,620.00 eura, a Ekonomskaćeškolazatroškoveprovedbe dobiti 29,220.00 eura. Tijekom dvije godine trajanja projekta po 4 učenika i 2 nastavnika škole posjetit će škole partnera u Latviji, Rumunjskoj, Grčkoj, Turskoj i Italiji.

ECHOSET je projekt u koji je uključeno 6 škola, izPoljske, Španjolske, Makedonije, Litve, Njemačke i Hrvatske, iz vrlo različitih sredina, ali svima je zajedničko da su iz malih europskih gradova. Taj naizgled nepovoljan položaj utječe na razvoj samopoštovanja djece, budućeg izbora studije i profesionalne orijentacije, što ovim projektom želimo promijeniti i pružiti našim učenicima mogućnosti za kvalitetno neformalno i međukulturalno učenje. Širok je rasponpredmetakojiuključujemo u projekt, odstranogimaterinjegjezika, Povijesti, Geografije, Vjeronauka, Matematike, Glazbe, Umjetnostiiodređenihstrukovnihpredmeta. Glavni je ciljprojektanavestiučenikenaistraživanjelokalnetradicije, zanata, hrane, pjesme, folklora, legende i slično te ih predstaviti jedni drugima i široj javnosti kao vrednote europske kulturne baštine. ZaprovođenjeprojektaEuropskakomisijaodobrila je ukupno186,222.00eura, od čega je 29,730.00dodijeljenoEkonomskojškoliPožega. Projektćetrajatidviješkolskegodine, a ostvaritće se ikroz 6 mobilnostinakojećeputovati 4 učenikai 2 nastavnikasasvakeškolepartnera.

CHAPTER je projekt prijavljen i odobren u Republici Hrvatskoj, što znači da je Ekonomska škola Požega ponovno u ulozi glavnog koordinatora u transnacionalnom školskom partnerstvu. Nastavak je to nagrađivanog projekta Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., iz kojeg su sa starim partnerima iz turskog Istanbula osnovali novo partnerstvo te uključili nove partnere škole iz Grčke, Italije, Španjolske i Švedske. Osnovna je ideja projekta motivirati učenike da čitaju više, a dosadašnje međunarodno iskustvo osvijestilo ih je da je vršnjačko poučavanje vrlo vrijedna metoda u ovakvim nastojanjima. Kroz niz kreativnih aktivnosti učenici će poticati jedni druge da čitaju i izražavati se na nove načine, a nastavnici će razmijeniti suvremene nastavne metode poželjne u razvoju školskih kurikuluma. U skladu s nastojanjima Europskeunije da očuva europsku kulturnu baštinu, projekt će predstaviti nacionalne književnosti 6 uključenih država te podijeliti rezultate koristeći učeničke digitalne vještine.

Ukupna je vrijednost projekta 190,098.00 eura, od čega je školi u Požegi doznačeno 37,488.00 eura. Projekt će trajati dvije godine, realizirati se kroz 6 mobilnosti na koje će biti upućeno ponajmanje 4 učenika i 2 nastavnika iz svake škole partnera.