Petak, 13 Rujan 2019 13:38

Provode od proljeća projekt „Povratak prehrani prirode“ sa vlastito uzgojenim povrćem

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

UČENICI POŽEŠKE OŠ JULIJA KEMPFA NA TERENSKOJ NASTAVI PO POŽEŠKIM BRDIMA -

POŽEGA – Učenici 3.a i 3.c razreda Osnovne škole Julija Kempfa iz Požege, već od ranog proljeća u prošloj školskoj godini krenuli su s provođenjem projekta „Povratak prehrani prirode“. To je za početak podrazumijevalo proizvodnju komposta sa organskim otpadom iz domaćinstva i pripremu zemlje za povrtnjak.

- Učenici su donosili od kuće organski otpad, ljuske od jajeta i otpad od voća i povrća, ovdje na terenu na Gospinom brdu, na imanju Trudi Boršoš dobili smo jedan kutak za naš povrtnjak, očistili parcelu za povrtnjak. Pripremali smo kompost, koji su djeca po mirisu prepoznavali kao dodatak zemlji, obradili dio povrtnjaka i kasnije sadili sjeme ili sadnice desetak vrsta povrća. To sve smo odradili u nekoliko faza tijekom proljeća. Povrće je preko ljeta raslo, a sada smo u fazi branja tog našeg čisto ekološkog povrća, te pripremanja za jelo. Nemamo u okolici nikakvih površina koje su tretirane pesticidima i zaštitnim sredstvima, tako da je naš povrtnjak potpuno ekološki. danas smo radili razne salate, pohali paradajz i luk, pekli male krušćiće od tijesta na otvorenoj vatri. Naša domaćica koja nam je ustupila i svoju sjenicu za boravak i objedovanje, pripremila nam je i desert, male rajčice u čokoladi i kuglof – istakla je učiteljica Dragica Ronko koja je dovela 43 učenika zajedno s kolegicom učiteljicom Nevenkom Ovčar. kako u razredu imaju i jednog učenika s posebnim potrebama na terensku nastavu išla je i Mirna, asistentica u nastavi ali i jedna mama, Ivana, koja je vična pripremi hrane na štednjaku.

- Zaista su ovo svi učenici odlično prihvatili, jer ih zanima ovo kako se dođe u svom vrtu do povrća. Mnogi su prvo povrće vidjeli tek iz supermarketa, a sada znaju kako ono u cijelom procesu nastane. Naša domaćica Trudi ima u uzgoju preko 100 vrsta rajčica u ekološkom uzgoju, pa nam je ustupila sjeme nekoliko vrsta, a sadili smo mrkvu, bundeve, luk, rotkvice i kukuruz šećerac koji smo kuhali. Mnogi su prvi puta probali povrće u nekoliko varijanti pripremljenih jela. Djeca su učila iz života, o životu i za život i kako se uopće snalaziti u prirodi. Netko od učenika će možda u budućnosti i dati veći značaj ovakvoj pripremi hrane i prehrani iz prirode, što smo im svakako interes pobudili ovim projektom i boravkom u prirodi, uzgajajući povrće u svom vrtu – zaključila je učiteljica Dragica Ronko, koja dodaje da su danas povezali i predmet orijentacije u prirodi, te su odradili i rad s kompasom.

Učenici su posebno bili oduševljeni svime, za neke od njih i prvi susret s uzgojem povrća. Neki su odmah rekli da baš ne vole rajčicu, ali u kombinaciji na salatu i s čokoladom, dopala im se i rajčica. Rotkvice, kuhani kukuruz i mrkvu vole gotovo svi, a pohanu rajčicu gotovo svi su prvi puta probali, pa čak i pisac ovog teksta, i svi smo se složili da je to odlično jelo.