Petak, 20 Rujan 2019 10:27

Promocija osme generacije mladih čuvara prirode požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima Požeško – slavonske županije dana 19.09.2018. godine promovirala je osmu generaciju mladih čuvara prirode Požeško-slavonske županije.

Cilj projekta  „ Mladi čuvari prirode“ je osposobljavanje i potvrđivanje mladih čuvara prirode u Požeško-slavonskoj županiji. Projektne aktivnosti su zamišljene tako da učenici kroz praktičan rad i izlaskom na teren nauče: kako se ponašati u prirodi, kako se snalaziti i orijentirati u prirodi pomoću karte i kompasa, tko su nadzornici i čuvari prirode/rendžeri, što je bioraznolikost i kako je očuvati, značenje ključnih pojmova zaštite prirode i drugo. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije ovaj projekt provodi od  2012. godine te su u tom razdoblju promovirana 192 mlada čuvara prirode i obuhvaćene sve osnovne škole u Požeško-slavonskoj  županiji.

Svake godine u projektu sudjeluje ukupno 24 učenika iz 6 osnovnih škola. Ove godine u projektu su sudjelovale ove škole: OŠ Julija Kempfa Požega, OŠ Antuna Kanižlića Požega, OŠ „Dobriša Cesarić“ Požega, OŠ „Vladimir Nazor“ Trenkovo, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Velika, OŠ Vilima Korajca Kaptol. Promocija mladih čuvara prirode tradicionalno je  održana na Sovskom jezeru, zaštićenom krajobrazu prirode, gdje su učenici  još jedanput potvrdili svoje naučeno znanje kroz interaktivni kviz  te su nagrađeni prigodnim materijalima i zahvalnicom za sudjelovanju u projektu.