Nedjelja, 22 Rujan 2019 10:36

Danas Bjeliševčana ima više izvan, a samo 78 u samom selu

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ČEŠKA BESEDABJELIŠEVAC ORGANIZIRALA SUSRET ISELJENIH I DOMAĆIH BJELIŠEVČANA - 

BJELIŠEVAC – Nekada je u Bjeliševcu živjelo 205 stanovnika, no s vremenom se to smanjilo na današnjih 78 stanovnika. Dosta ih živi u okolnim selima, koji su otišli bilo ženidbom, bilo udajom, u gradu Požegi i širom Požeštine, ali i cijele Hrvatske. U inozemstvu imaju samo nekoliko obitelji. Stoga su prije nekoliko godina u Češkoj besediBjeliševac došli na ideju da jednom godišnje pozovu sve svoje sunarodnjaka, koji više ne žive u Bjeliševcu na druženje pod nazivom „Bjeliševac u srcu“.

Sve koji su se odazvali ovom druženju pozdravila je predsjednica Češke besede, Alenka Hruška koja je dodala da je ovaj sad najmanji broj stanovnika do sada, već i mala prepreka za rad folklora koji ima sve manje članova. Djece od malih pa do srednjoškolaca i studenata ima samo 15. Mnogi se nakon studija i ne vrate u selo, tako da ih je i na ovo druženje došlo nekoliko iz Zagreba. U selu ima sve više i staračkih i domaćinstava s jednim članom, a bilježe 30 umirovljenika. Sada radi samo 20 osoba, što u tvrtkama, ustanovama ili obrtima i OPG-ovima. Za sada im još uvijek dobro radi Mješovita pjevačka skupina i Muška pjevačka skupina jer su članovi uglavnom starije osobe i umirovljenici. No iako malo selo ponosno ističu da imaju i tri doktora znanosti iz ekonomije.

Sve okupljene je pozdravio i Dražen Hruška iz Zagreba, koji se sjeća da su upravo prije 30 godina imali svoj nastup na 1. Žetvenim svečanostima koje su se održavale u kaptolu. On je sakupljao nešto građe i izdao jednu knjigu o Češkoj besedi i radu.

Skup je pozdravio i zaželio im još dugo godina aktivnog i dobrog rada predsjednik Gradskog vijeća grada Kutjeva, Ivica Ribičić, koji je istakao i da su sva okolna sela uvijek imala dobru suradnju s Bjeliševcem, pa i njihov KUD iz Grabarja. Grad Kutjevo je uvijek i pomagao rad Češke besede i pomagao oko uređenja njihovog doma, a podršku će imati i ubuduće.

Mira Šulc rođena Hruška upravo u Bjeliševcu, udana u nekoliko sela dalji Jakšić, posvetila se pisanju pjesama, a u svojim kasnijim godinama izdala je i dvije zbirke pjesama, te vrlo aktivno sudjeluje na svim kulturnim manifestacijama i širi pjesničku riječ. Ona je pročitala svoju pjesmu iz druge zbirke.

Mješoviti pjevački zbor otpjevao je dvije češke pjesme uz pratnju Gorana Hruške na harmonici, a za kraj i Muški pjevački zbor je izveo dvije pjesme.