Ponedjeljak, 23 Rujan 2019 10:04

Biskupijski dan u Požegi

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - U sjedištu Požeške biskupije, gradu Požegi, 21. rujna okupili su se na Biskupijskom danu pojedini nositelji službi u toj mjesnoj Crkvi – svećenici i đakoni, redovnici i redovnice, bogoslovi, vjeroučitelji i odgajateljice u vjeri, članovi župnih ekonomskih i pastoralnih vijeća, crkvenih udruga i pokreta, molitvenih zajednica, lektori i izvanredni djelitelji svete pričesti te djelatnici katoličkih škola Požeške biskupije.

Program biskupijskog dana započeo je molitvom Trećeg časa svih sudionika u požeškoj Katedrali, gdje im je uvodnu riječ uputio požeški biskup Antun Škvorčević. Među ostalim je kazao: - Čestitam vam 22. obljetnicu uspostave Požeške biskupije i svima zahvaljujem za evanđeosku zauzetost, vjernost i suradnju u pastoralu na mjestima vašeg poslanja. Svi vi koji imate određene službe u našoj mjesnoj Crkvi okupili ste se u Požegi na čelu s dijecezanskim biskupom i svećenicima kako biste očitovali zajedništvo što ga u nama ostvaruje Duh Sveti, obnovili se u svijesti krsnog poslanja, promislili na zborovanjima o konkretnim zadaćama koje su vam povjerene te u svojim župama i na drugim mjestima svoga djelovanja novom snagom živjeli i svjedočili Isusovo evanđelje. Ovaj Biskupijski dan ima posebnu snagu jer se odvija na blagdan sv. Mateja, Apostola i Evanđelista te prigodom đakonskog ređenja bogoslova Mateja Silukovića.

Potom je dodao: - Ovim Biskupijskim danom otvaram za našu Biskupiju Izvanredni misionarski mjesec! Želimo poraditi na svom pastoralnom obraćenju, koje se po papi Franji sastoji u tome da djelujemo iz uvjerenja kako je Crkva poslana služiti čovjeku, navješćujući mu spasenje. Pastoralno obraćenje je prvenstveno u tome da ne čekamo ljude da dođu k nama i prigovaramo kako ih nema, nego da se otvorimo prema njima, idemo im ususret ondje gdje žive, krenemo na rub društva i svjedočimo Isusa Krista.

Osvrćući se na stanje u Hrvatskoj biskup je rekao: - Nalazimo se u ozračju uglavnom negativističkog pristupa društvu, kritizerskog odnosa prema svima i svakome i tako gubimo priliku za napredak i evanđeoski rast. Kršćanin pristupa društvenoj stvarnosti tako da budnošću vjere nastoji u njoj prepoznavati znakove vremena, kako nas potiče II. vatikanski sabor, te uči iz onoga što se događa u suvremenom svijetu, prepoznaje ono što je današnjem čovjeku važno. Od svijeta i iz društvenih događanja treba učiti zbog toga što u njima djeluje Duh Sveti, i jer naše obraćenje ovisi o poučljivosti prema njemu. To znači da nam nije prva zadaća nešto svijetu govoriti, nego slušati. Suvremenom čovjeku potrebni su kršćani koji će ga nastojati razumjeti da bi u njega mogli unositi kvasac evanđeoske slobode.

Potom su u skladu s programom Biskupijskog dana uslijedila su zborovanja pojedinih skupina. U Dvorani sv. Terezije Avilske okupili su se svećenici, redovnici i đakoni, sestre redovnice, bogoslovi, vjeroučitelji, odgojiteljice u vjeri te djelatnici katoličkih škola Požeške biskupije. U franjevačkoj crkvi Duha Svetoga svoj su susret imali članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, lektori i izvanredni djelitelji svete pričesti dok su se članovi pojedinih povjerenstava, katoličkih udruga i pokreta sastali u crkvi sv. Lovre. U prvom dijelu programa sudionici susreta u Dvorani sv. Terezije promišljali su o „Crkvi u izlasku“ i pastoralu „na rubu“ po papi Franji te suradnji zaređenih službenika s vjernicima laicima u njegovu ostvarivanju kroz nagovor p. Stjepana Fridla. On je najprije prikazao nauk o Crkvi otvorenih vrata od pape Ivana XXIII. do pape Franje, naglasivši kako je Drugi vatikanski sabor udario temelje novom pogledu na Crkvu i njezino poslanje, a što je onda papa Ivan Pavao II. uobličio u program nove evangelizacije. U drugom pak dijelu svojega izlaganja govorio je o Crkvi otvorenih vrata u pontifikatu pape Franje, koju je slikovito nazvao »poljskom bolnicom«, a pastire Crkve pozvao da budu motivirani Isusovu radosnu vijest spasenja donositi ljudima svoga vremena, osobito onima na „rubu društva“. U trećem dijelu o. Fridl je progovorio o ulozi vjernika laika u novoj evangelizaciji, istaknuvši tri glagola koje papa Franjo drži ključnima za učinkovitost u misionarskom apostolatu laika: ostati s Kristom, ići drugima naviještati Božju riječ, i uvijek biti radosni u Gospodinu. U zaključnom dijelu nagovora predavač je iznio pastoralne smjernice kako nauk o Crkvi otvorenih vrata konkretno provoditi u djelo. Pastoralni i ekonomski vijećnici te lektori i izvanredni djelitelji svete pričesti predvođeni biskupijskim ekonomom Robertom Mokrim, voditeljem Pastoralnog centra Robertom Kupčakom te vjeroučiteljima Zdravkom Ticlom i Miroslavom Peroutkom u crkvi Duha Svetoga podsjetili su se na ulogu koju imaju u pojedinoj župi naše Biskupije u skladu s Pravilnikom župnog pastoralnog vijeća i Pravilnikom o upravljanju župnim vremenitim dobrima te drugim crkvenim dokumentima, ističući tako važnost njihova djelovanja u skladu s crkvenim odredbama. Sudionici susreta u crkvi sv. Lovre potaknuti crkvenim dokumentima i riječju Učiteljstva koje su im izložili Ivica Bošnjak, duhovnik u požeškim katoličkim školama i Želimir Žuljević, predstojnik biskupijskog Ureda crkvena i pravna pitanja, promišljali su o njihovu mjestu u poslanju (mjesne) Crkve.

Drugi dio programa bio je usmjeren prema promišljanju o zajedničkim pastoralnim programima tijekom 2019./2020. s obzirom na poticaje pape Franje vezane uz Izvanredni misionarski mjesec listopad koje je u Dvorani sv. Terezije predstavio biskup Antun, a programe iz područja pastorala mladih i duhovnih zvanja povjerenici Krunoslav Siroglavić i Marijan Pavelić. Djelatnicima biskupijski katoličkih škola u prostorima Odgojno-obrazovnog centra predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević zajedno s njihovim ravnateljima progovorio je o određenim programima u započetoj školskoj godini. U crkvi sv. Lovre u drugom dijelu programa nastupili su članica Povjerenstva za pastoral mladih Patricija Brdar, tajnik biskupijskog Caritasa Ivica Rajkovača te voditelj Pastoralnog centra Robert Kupčak ističući konkretne programe požeške mjesne Crkve u okviru Odbora župnog pastoralnog vijeća prikazujući načine na koji bi pojedini nositelji službi u njima trebali sudjelovati i promicati ih u svojim župama.  Na spomenutim su zborovanjima istaknuti naglasci i dane smjernice za pastoralno djelovanje u ovoj školskoj godini. Posebno su istaknuta tri područja, u okviru djelovanja Župnog pastoralnog vijeća, gdje se žele promaknuti određeni programi: Odbor za liturgijski i molitveni život, Odbor za naviještanje Božje riječi, Odbor za karitativnu djelatnost.