Subota, 01 Prosinac 2012 20:56

Obilježili Dane logoraša u Požegi

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

HRVATSKO DRUŠTVO LOGORAŠA SRPSKIH KONCENTRACIJSKIH LOGORA  -

 

POŽEGA – Proteklog vikenda Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora u Požegi je obilježilo dane logoraša i održalo svoju Izbornu skupštinu. Na izbornoj skupštini sudjelovalo je preko 150 delegata udruga koje su formirane u niz gradova cijele Hrvatske. Pretpostavlja se da je kroz srpske logore prošlo oko 30.000 osoba, a status logoraša ostvarilo je 8.000 osoba. Pretpostavlja se da je u logorima ubijeno oko 3.000 osoba dok je njih preko 1.100 nestalo.

PB256814Za predsjednika u još jednom mandatu jednoglasno je izabran Danijel Rehak, a izabrani su i članovi Upravnog odbora. Skupštini su nazočili izaslanik Predsjednika RH Nikica Burić, izaslanik ministra branitelja Mladen Lončar, izaslanik ministra obrane pukovnik Ivica Pejaković, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, zamjenik župana požeško-slavonske županije Ferdinand Troha i kao domaćin požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, ujedno izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

- Čast mi je da danas ovdje s vama mogu podijeliti tužna sjećanja na strašne trenutke koje su proživjeli hrvatski logoraši srpskih koncentracijskih logora, s nadom da se takvo zlo više nikad ne ponovi. Prigoda je ovo da se još jedanput izrazi zahvalnost svim hrvatskim logorašima srpskih koncentracijskih logora za njihovu hrabrost, odlučnost i požrtvovnost koju su pokazali u najtežim danima koje su proživljavali na tom trnovitom putu. Posebnu zahvalnost i duboko i trajno poštovanje izražavam ubijenim logorašima. Njihova žrtva i patnja kao i žrtva i patnja preživjelih logoraša nikada ne smije i neće biti zaboravljena, jer je iz te žrtve iznikla slobodna, neovisna i demokratska Hrvatska. Hrvatska je iz nametnutog joj rata izišla kao pobjednik. Demokraciju i vladavinu prava za koje smo se borili u Domovinskom ratu, usvojili smo kao svoj način života. Želim naglasiti da su demokracija, mir, tolerancija, zaštita ljudskih i manjinskih prava kao i suživot i vladavina prava temelj budućnosti ujedinjene Europe, a na tim temeljima gradi se i trajna budućnost Hrvatske – istakao je gradonačelnik Ronko. Gradu Požegi i gradonačelniku Ronku iskazane su posebne zahvale za gostoprimstvo cijeloj manifestaciji Dana logoraša.

Sudionici Dana logoraša boravili su u požeškoj vojarni 123. brigade a u tijeku vikenda obišli su Park prirode Papuk, kutjevački vinski podrum i grad Požegu.