Utorak, 24 Rujan 2019 09:36

Bogatstvo sadržaja i raznovrsnih programa na ovogodišnjem Jesenskom sajmu

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

ODRŽAN 6. DAN VOĆARA U LIPIKU - 

LIPIK - Šestu godinu za redom u Lipiku je održan Dan voćara. Manifestacija se održala na već pomalo tradicionalnom mjestu, u dijelu parka podno Jelkina brijega, a osim stručnog panela s temom "Nove voćne vrste u našim voćnjacima" održan je sajam voća, voćnih prerađevina i proizvoda vezanih za poljoprivredu i poljoprivrednu proizvodnju; od alata, sadnica, mehanizacije do proizvoda, voća i povrća te suvenira našeg kraja. Posjetitelji su također mogli uživati u demonstraciji tradicionalnog načina pečenja pekmeza i rakije, ali i uživati u brojnim slatkim kolačima.

Šesti Dan voćara u Lipiku započeo je sa stručnim panelom LAG Zeleni Trokut u kojem su sudjelovali Višnja Šimunović, načelnica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede, Damir Bukvić (OPG Bukvić), Josipa Kujundžić (OPG Kujundžić), Krešimir Marinić (OPG Marinić) te Krešimir Simon (OPG Simon), kao i upravitelj Lokalne akcijske grupe „Zeleni trokut“ iz Lipika Igor Matek, univ.spec.oec., koji je ovom prigodom podsjetio kako je prije šest godina tvrtka Frutarija d.o.o. otvorila smještajne rashladne kapacitete za voće i povrće, što je bila prilika za potaknuti Lipičane te građane susjednih gradova i naselja na proizvodnju voća i povrća potrebnih za tržište.

Poput prethodnih godina, tako je i tijekom ovogodišnjeg sajma posebna atrakcija bila demonstracija tradicijskog načina pečenja pekmeza i rakije, a posjetitelji su proizvedeno mogli i degustirati. Petnaest prijavljenih ekipa, od kojih su mnogi bili predstavnici lokalnih udruga i OPG-a, peklo je pekmez od šljiva koje su osigurali organizatori, a predstavnici Udruge LIDO iz Dobrovca, osim što su pekli i pečenicu, te članovi ekipe "Volim Lipik" demonstrirali su pečenje rakije, za što su i naknadno dobili zaslužene diplome.      

Najslasniji kolač prema mišljenju četveročlanog žirija koji su činili (Branko Žufika, Vlasta Bokulić, Claudia Hoffman i Tanja Ćurić) i koji je ocjenjivao na osnovu izgleda i urednosti uzorka, složenosti pripreme, kreativnosti serviranja omjera tijesta i punjenja, pripremili su članovi ekipe "Mirisi jeseni", Darija Adžijević osvojila je drugo mjesto, a treće mjesto pripalo je ekipi Udruga žena Brekinska.    

Najbolji pekmez pripremila je ekipa OPG Šebalj, drugo mjesto pripalo je ekipi "Mirisi jeseni", a na trećem mjestu se našla ekipa "Dnevni boravak i pomoć u kući".

Priznanja i nagrade predstavnicama ekipa tijekom proglašenja uručio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.    

Uz glazbenu i ugostiteljsku ponudu tijekom čitavog dana posjetitelji su mogli uživati u lunaparku te vožnji Lipikom s turističkim vlakićem.

Izvor: compas.com.hr