Ispiši ovu stranicu
Petak, 27 Rujan 2019 10:27

Odali počast poginulim hrvatskim braniteljima

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

U KAMENSKOJ OBILJEŽENA 28. OBLJETNICA PRVE VOJNE AKCIJE -

KAMENSKA - 26. rujna 1991. godine Kamenska je bila poprište prve vojne akcije u Domovinskom ratu. Na tom području vodile su se borbe oko Kamenske i Mijača, a unatoč otporu i pobjedi Hrvatske vojske pale su i prve žrtve. Svoj život za opstojnost hrvatske države i za oslobođenje područja Kamenske, Mijača i obranu Orljavca dali su hrvatski branitelji: Drago Mindum, Nikica Mandušić, Mihovil Vojnić, Branko Terzić, Ivica Zovko, Igor Zalar, Dragan Jajić, Marko Garić, Jozo Jelić, Marko Marić i Damir Rukelj.

U povodu ove obljetnice, organiziran je 6. memorijalni maraton od Trga 123. brigade u Požegi do spomen-obilježja u Kamenskoj, u dužini 25 km, a dolaskom sudionika maratona počelo je svečano obilježavanje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Uz izaslanstvo obitelji poginulih, sudjelovala su izaslanstva Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, na čelu s Antom Pavličevićem, Požeško-slavonske županije, predvođeno zamjenikom župana Vedranom Neferovićem, Grada Požege, predvođeno dogradonačelnicima Marijom Pilonom i Ferdinandom Trohom, Grada Lipika, s načelnikom Vinkom Kasanom. Vijence su položili i dočasnici požeške Dočasničke škole, s pukovnikom Zdenkom Šakotom, predstavnici općina Brestovac, Jakšić i Velika, Policijske uprave požeško-slavonske, 123. brigade, Ureda za obranu, Državne uprave i područne jedinice hrvatskih branitelja, Osnovne škole Dragutina Lermana iz Brestovca, 6. memorijalnog maratona i ostali.

Molitvu s blagoslovom održao je vojni i policijski kapelan Željko Volarić, a učenici brestovačke osnovne škole sa svojim zborom i tamburaškim sastavom izveli su državnu himnu, uz prigodan glazbeno-recitatorski program. Poslije održanog svečanog obilježavanja u Kamenskoj, svijeće su zapaljene i ispred spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Orljavcu: Vilku Knezoviću, Damiru Rukelju i Karlu Vranješeviću. Druženje sudionika svečanosti nastavljeno je u prostoru Društvenog doma u Orljavcu, a pritom su se prigodnim pozdravnim riječima obratili Josip Paunčec, predsjednik UHDDR-a Grada Požege , Dragan Valenta, predsjednik Udruge veterana 63. A samostalne gardijske bojne ZNG Požega, Anto Pavličević, predsjednik Koordinacija braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, dožupan Vedran Neferović i zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha.

Sudionicima tradicionalnog maratona podijeljene su zahvalnice, a prigodni darovi učenicima brestovačke Osnovne škole Dragutina Lermana.

Galerija slika