Petak, 27 Rujan 2019 12:42

„Dobro došli u Baltazar grad“ Požega

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEŠKA GIMNAZIJA POKREĆE PROJEKT “JEDAN UMJETNIK – TRI GRADA” – U SPOMEN NA POŽEŽANINA ZLATKA BOUREKA - 

POŽEGA – Požeška Gimnazija pokrenula je novi projekt pod nazivom “Jedan umjetnik – tri grada” kojega posvećuje pokojnom akademiku, istaknutom hrvatskom slikaru, kiparu, kostimografu, scenografu, režiseru, autoru crtanih i igranih filmova, rođenom Požežaninu, Zlatku Boureku. U realizaciji projekta surađivat će Zavodom za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Požegi. Više o tome priopćile su na tiskovnoj konferenciji ravnateljica Gimnazije dr.sc.Vesna Vlašić, idejna začetnica projekta prof. Vera Ćuže Abramović i ravnateljica HAZU Zavoda dr.sc.Snježana Jakobović.

- Nalazimo se još uvijek u slavljeničkoj 320. obljetnici postojanja Gimnazije u Požegi. Učenici iz Kreativne radionice KRUG zajedno s voditeljicom Verom Ćuže Abramović, odlučili su se baviti jednim Požežaninom, osobom koja nije učenik naše Gimnazije ali je vrlo značajan za naš grad, a to je akademik Zlatko Bourek. Ovaj projekt će naša škola, zajedno s HAZU, provoditi cijelu školsku godinu, rezultirat će u svibnju izložbom u našoj školi. Time ćemo zaokružiti sve ovo čime smo se ove kalendarske godine bavili. Zlatka Bourekasmo odabrali iz razloga što je rođeni Požežanin i svojim životom i stvaralaštvom svjedoči i potvrđuje one dvije sintagme kojima se mi Požežani jako volimo dičiti, a to su „Požega – Slavonska Atena“ i „Požega – VallisAurea“ – uvodno je rekla ravnateljica Vlašić.

Profesorica likovne umjetnosti Ćuže Abramović je pojasnila kako joj je ideju za projekt dao jedan novinar koji je u neformalnom razgovoru kazao kako bi bilo dobro kad bi Požega dobila tablu “Dobro došli u Baltazar Grad”, aludirajući na to da je Zlatko Bourek bio scenograf svjetski poznatog serijala, crtanog filma „Baltazar“. -Upitala sam se „Zašto se to ne bi i dogodilo?“ i tako sam predložila ravnateljici da se napravi jedna šira suradnja i u realizaciju uključe npr.Muzej, grad Požega i dr. Čitav projekt je zamišljen kao jedan hommage jednom velikom umjetniku i velikom čovjeku i zbog toga sam željela da se to proširi u širi kontekst onih gradova gdje je on živio, radio i djelovao. U projekt ćemo uključiti srednju školu iz Osijeka, gdje je Bourek pohađao srednju školu i Zagreb, gdje je proveo život i svoje najveće stvaralaštvo – istakla jeĆuže Abramović.

Zavod HAZU-a se priključio projektu i ravnateljica Jakobović je najavila aktivnosti kroz cijelu godinu posvećenu Zlatku Boureku. – Akademik Zvonko Kusić je nakon smrti Zlatka Boureka kazao kako je HAZU izgubio jednog od svojih najuglednijih članova a Hrvatska jednog od svojih najvećih umjetnika koji je otvorio novo poglavlje modernog hrvatskog likovnog, kazališnog i filmskog stvaranja. Akademik Bourek pripada među nacionalne velikane koji su zadužili hrvatsku likovnu, kazališnu i filmsku umjetnost, hrvatsku kulturu, HAZU i hrvatski narod. Zbog toga smo podržali ovu ideju, odati ćemo priznanje akademiku Boureku, upravo o našoj desetoj godišnjici postojanja Zavoda u Požegi koja će se obilježiti 15. listopada. Najavljujem stručno-znanstveni skup pod nazivom “Zlatko Bourek – život i djelo”, a izaći će i jedan broj časopisa posvećen Zlatku Boureku – istakla je ravnateljica Jakobović.