Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 02 Listopad 2019 09:08

Gradonačelniku Puljašiću folkloraši se zahvalili pjesmom i plesom

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

GKUD POŽEGA USELIO U NOVE PROSTORE PRIMJERENIJE ZA RAD I ČUVANJE FUNDUSA NOŠNJI - 

POŽEGA – Najveće požeško folklorno društvo GKUD Požega godinama je imao male prostorije u kojima je bio otežan rad, a posebno vježbanje koreografija te čuvanje velikog fundusa nošnji, obuće, instrumenata. Odlukom Grada Požege na korištenje im je dodijeljen novi prostor, stara zgrada dječjeg vrtića pod Gradom. Gradonačelniku Darku Puljašiću folkloraši su se zahvalili pozivom na njihov trening i prikazom pjesme i plesa.

Gradonačelnika je dočekala predsjednica Hana Mijatović te se zahvalila na ovom novom prostoru u kojemu sada mogu i vježbati koreografije, ali i u suhom i većem prostoru čuvati svoje nošnje i ostale rekvizite za nastupe. Sada će imati i znatno veći prostor za sve svoje aktivnosti, ali i za druženje članova, kojih sada imaju 63. Njih ukupno 50-tak sudjeluje u pripremama koreografija i aktivno plešu i pjevaju, a imaju i svoj tamburaški sastav. Društvo je upravo objavilo i da primaju nove članove, posebno djecu i mlade koje pozivaju da im se pridruže i postanu folkloraši. Kako oni zastupaju i predstavljaju Požeško-slavonsku županiju i grad Požegu na Državnoj smotri koreografiranog folklora u Čakovcu, nakon preseljenja naporno vježbaju za svoj nastup.

Gradonačelnik Puljašić nije naravno došao praznih ruku, nego im je ponio veliku pljosku sa šljivovicom, koja će im dobro doći kao okrjepa za nastupe i putovanja. Zadovoljan je bio viđenim, od smještaja fundusa nošnji i ostalih rekvizita, do mogućnosti vježbanja nastupa i slavonskog kola. – Pošto je ovaj prostor još uvijek neiskorišten i nije stavljen u novu funkciju dogovorili smo se sa rukovodstvom GKUD Požega, da ih zbog velikog broja njihovih članova i otežanog rada, premjestimo u ovaj prostor. Ovdje oni mogu nesmetano vježbati, družiti se, imati primjerene uvjete za čuvanje njihovih nošnji. kako su nošnje dosta stare trebaju imati primjerene uvjete za čuvanje bez vlage. Mislim da smo napravili nešto dobro, jer smo jedan prostor stavili u funkciju. Ovo društvo svojom brojnošću i kvalitetom obogaćuju požešku kulturnu scenu. Ovdje smo željeli smjestiti i Udrugu PoŽart, kojima nije odgovaralo, pa ćemo ovdje smjestiti neku drugu udrugu koja iskaže interes.

Galerija slika