Ponedjeljak, 07 Listopad 2019 09:57

Za najbolji pudarski kotlić nagradu „Zlatni kotlić“ dobio Dražen Čakalić i veterani NK Kaptol

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

TRADICIONALNA 9. PUDARIJADAKAPTOLAČKE UDRUGE VINOGRADARA I VINARA „VINO-KAP“ – 

KAPTOL – Već nadaleko poznati po brojnim aktivnostima, članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola tradicionalno su proslavili završetak berbe grožđa u svome kraju, te za sve pudare i njihove prijatelje organizirali 9. po redu, jesensku priredbu „Pudarijada2019.“ Sve je to dobro posložio a i izabrao lijep i sunčan dan i ove godine, predsjednik udruge Ferdinand Novak.

Prije dvanaest godina ponovno je na području Kaptolačkog vinogorja organizirana i obnovljena pudarskaslužba za čuvanje vinograda, a još više slatkog grožđa od „kušatelja“. Pudarska služba imala je odgovornu dužnost i pune ruke posla, na svu sreću bez velikih intervencija. Inače, pudari su čuvari vinograda koji čuvaju vinograde od zlonamjernika, ptica i drugih štetočina, a taj posao obavljaju prije berbe grožđa. Pudarsku službu inače čine članovi Udruge “Vino-kap” Kaptol, a „pudar“ je opremljen službenom odjećom, čegrtaljkom, trubom i dalekozorom, opremom koja služi u obavljanju dužnosti čime Kaptolčani pokušavaju sačuvati od zaborava tu tradiciju koju su njegovale starije generacije. Osim tradicije, čuvaju se i ove godine dobar i kvalitetan urod u vinogradima, a nekada i skroman urod koji je proizašao iz cjelogodišnje muke vinogradara. Slatko grožđe mami brojne šetače kroz vinograde, neki samo s vrećicama u džepovima, a neke bogme i s košarima. Cilj te šetnje upravo sprečavaju pudari koji su vinograde i slatko grožđe uspješno sačuvali.

Udruga je ispred svojih prostorija u Sportskom parku Kaptol, posadila i pokazni vinograd u kojemu su prikazali pravu tradiciju branja vinograda. Pudar je čuvao vinograd i svako malo trubio u trubicu i okretao čegrtaljku da potjera ptice, sve do dolaska rabote. Nije bio jako veliki urod ove godine, ali se odlikovao s visokim sladorima i kvalitetnim kiselinama. Berači su brzo punili futunje, a futunjaši odmah donosili do rebrače i stare vinogradarske prese. Gazda vinograda se brinuo da netko od rabote ne bude žedan i da posao stalno ide, a gazdarica je pripremila i objed u vinogradu s dobrom hranom da berači ne posustanu. Mošt koji se cijedio uskoro iz preše mogli su kušati brojni posjetitelji koji su se okupili i podržali ovu tradiciju.

Za kraj berbe jedan pravi mali koncert u vinogradu pripremio je Tamburaški orkestar OŠ Vilima Korajca i Mješoviti pjevački zbor Matice umirovljenika Kaptol.

U međuvremenu su pudari za svoje obitelji i goste pripremali ukusne kotliće i natjecali se za nagradu „Zlatni kotlić“. Tradicija je to koja je ostala od stvarnih pripremanja objeda u vinogradima za vrijeme pudarske službe. Pudari su danima boravili u vinogradima, pa su si i sami kuhali, a najlakše im je bilo pripremiti u kotliću, razna jela od graha, gulaša, paprikaša do čobanca. Kuhali su što su imali pri ruci, od fazana, kokoši, divljači, suhog mesa uz povrće koje su imali na svojim njivama.

Ove godine kuhalo je 12 ekipa, od ekipa pudara, do ekipa udruga vinogradara iz prijateljskih udruga iz Hrvatske. Po treći puta kotlići su se i ocjenjivali, uz vrsne članove komisije koje je predvodio međunarodni kuharski natjecatelj i ocjenjivač Vladimir Protić iz tjednika Kronika požeško-slavonska uz pomoć dva Zvonka Jurića iz Kaptola. - Bilo je vrlo ukusnih kotlića, koji su bili bez zamjerke i dobili gotovo maksimalan broj bodova. Bilo je i onih u kojima je svaki član ekipa solio posebno, pa su bili malo presoljeni, jedni su dodavali ljute paprike više puta, pa još sve začinili ljutim feferonima. Ti su stavili i komisiju na muke. Jedni su to malo prekuhali, a pet ukusnih čobanaca po svim parametrima se odmah izdvojilo. od tih pet komisija je ponovno ocjenjivala i na kraju su ostala samo tri koja su se razlikovala samo u jedan bod. No najviše bodova imao je pudarskim kotlić pod rednim broje 10. Na svečanoj dodjeli Plakete Zlatni kotlić i statue kotlića saznali smo da je taj pudarski kotlić pripremio Dražen Čakalić i njegova ekipa Veterana NK Kaptol. Ova ekipa najbolji kotlić je skuhala i prije dvije godine. Draženu Čakaliću nagrade su uručili načelnik općine Kaptol, Mile Pavičić i zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, a predsjednik Ferdinand Novak je svim ekipama uručio zahvalnice i kuharske kecelje sponzora, tvrtke Zvijezda.

Posebne zahvalnice predsjednik Novak je uručio Udruzi vinogradara i vinara iz Rovišća u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, te osobno Stjepanu Horvatu Štefu i njegovoj tvrtki Hrast iz Zrinskog Topolovca za donaciju, koja je upotpunila novi prostor ispred prostorija udruge. radi se o dva velika i masivna stola s klupama, koji su napravljeni od velikog hrastovog trupca i teže nekoliko tona. Kako su nedavno uredili baš tu površinu ispred udruge, sada su dobili za donaciju upravo pravu stvar, na kojoj će godinama odmarati i objedovati uz druženje.