Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 24 Listopad 2019 11:38

Budi heroj srca ... Obećaj !

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SRCA 2019. GODINE U POŽEŠKOJ PJEŠAČKOJ ZONI - 

POŽEGA - Svjetska kardiološka federacija svake nas godine poziva na brigu o vlastitom srcu obilježavanjem Svjetskog dana srca. Svake se godine Svjetskoj kardiološkoj federaciji u borbi za zdravo srce priključuju Hrvatsko kardiološko društvo, Zaklada Hrvatska kuća srca, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

- Ove godine Svjetski dan srca se obilježava pod sloganom „Budi heroj srca…Obećaj“, kojim se svi pozivaju da prigodom obilježavanju ovog dana obećaju sebi i svima oko sebe da će živjeti zdravijim načinom života. Bolesti srca i krvnih žila su najčešći uzrok smrti u svijetu. U našoj županiji svake godine više od polovice umrlih, umire zbog bolesti kardiovaskularnog sustava.

Dobra vijest jest da se mnoge kardiovaskularne bolesti mogu spriječiti uvođenjem samo nekoliko jednostavnih dnevnih promjena. Obećajmo sebi i drugima: da ćemo jesti zdravije, biti tjelesno aktivniji i reći ne pušenju.

Dakle, ako niste već, prigodom Svjetskoga dana srca čvrsto odlučite krenuti u akciju, kako biste Vi i Vaša obitelj sačuvali i učinili Vaše srce zdravim i tako ostvarili trajni boljitak za Vaše zdravlje – pozvao je ravnatelj županijskog Zavoda Mato Matijević.

Stoga su poruke ovogodišnjeg Svjetskog dana srca:Obećajte obitelji da ćete kuhati i jesti zdravije, više vježbati i prestati konzumirati duhan. Obećajte djeci da ćete im pomoći da postanu aktivniji i kažu NE pušenju. Kao zdravstveni djelatnici obećajte da ćete pomoći pacijentima pri prestanku pušenja, u smanjivanju kolesterola i podizanju svijesti o svim uzrocima bolesti srca i krvnih žila.

U sklopu Javno zdravstvene akcije u Pješačkoj zoni grada Požege Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije je u suradnji s studentima 6. godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu svim zainteresiranim građanima kontrolirao krvni tlak, vrijednosti šećera u krvi, odredio relativni indeks tjelesne masnoće i indeks tjelesne mase, te dali savjete građanima uz prigodne edukativne materijale.

Galerija slika