Subota, 02 Studeni 2019 10:39

Dvostruki zlatni za Graševinu i rakiju Viljamovku Ferdinand Novak dostojno ugostio prijatelje

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

KAPTOLAČKA VINSKA UDRUGA „VINO-KAP“ DRŽI DO TRADICIJE DA SVI ZLATNI VINARI ORGANIZIRAJU DEGUSTACIJU I UGOSTE ČLANOVE -

KAPTOL – Trenutno najveća na našem području Udruga vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ u Kaptolu koja ima preko 300 članova, ne samo iz kaptolačkog vinogorja, nego i susjednih vinogorja, pa i prijateljskih vinogorja na kontinentu i Kvarneru, drži se uvijek tradicije. Osim što redovno proslavljaju sve vinogradarske i vinske blagdane, skoro Martinje i uskoro Vincelovo, oni obilježavaju i Pudarijadu. Nekada su u Kaptolu postojali samo vinogradari, a svoje grožđe su prodavali velikim vinarima, najviše kroz oblik kooperacije kutjevačkom PPK. Određenih kriznih godina kada grožđe nije bilo baš na cijeni ili se čak uopće nije otkupljivalo, osim poznatih vinogradara iz zagrebačke okolice, koji su uvijek bili kupci kvalitetnog kaptolačkog grožđa, koji po dio grožđa dolaze i danas, Kaptolčani su se odlučili silom prilika postati vinari.

Svojom upornošću, a posebno upravo dobrim radom Udruge koji su shvatili kao svoju i koja će im donijeti upravo to da postanu dobri vinari, nakon dvadesetak godina u tome su u potpunosti i uspjeli. Tu je svakako pomogla i njihova priredba Županijsko ocjenjivanje kvalitete vina koje su se kao Vino-kap prihvatili, odlično je organiziraju već 12 godina, a postala je sve značajnija s međunarodnim statusom jer im dolaze na ocjenjivanje vina iz Mađarske, ali i iz susjednih županija, sve do otoka Krka. No još po jednom su vinari iz „Vino-kapa“ jedinstveni, nekoliko puta u proljeće organiziraju ocjenjivanja vina svojih članova na internim ocjenjivanjima, gdje su uz poznate vinske stručnjake i enologe i oni sami u ulozi ocjenjivača svih vina. Upravo ta iskustva su doprinijela da oni postanu sve bolji i sve kvalitetniji vinari, a vina im odnose vrlo važne nagrade i šampionske titule na brojnim natjecanjima u kvaliteti vina. Kaptol i okolna naselja općine Kaptol danas imaju nekoliko svojih odličnih vinara, a Udruga Vino-kap i reprezentativne prostore za rad udruge i druženje članova.

No imaju oni još jednu tradiciju do koje drži, a to je da svaki vinar koji se okiti šampionskom titulom ili zlatnom medaljom, ima za obvezu pripremiti degustaciju tog nagrađenog vina i ugostiti članove u Vinskom podrumu udruge. Ovog tjedna domaćin je bio voćar a mali vinogradar Ferdinand Novak, inače i predsjednik udruge. Ferdo je na prošlom ocjenjivanju postao dvostruki „zlatni“ za svoju odličnu rakiju Viljamovku ali i za Graševinu koju je doveo do vrhunske kvalitete, kako sam kaže dobro slušajući savjete vinske stručnjakinje, te provodeći njene savjete u svom podrumu.

Ferdo se zaista pokazao kao pravi domaćin jer je uz Viljamovku pripremio i dobru mezu s narescima i odličnim feta sirom. Kasnije je poslužio i svoju zlatnu Graševinu, a onda je na stol došla netom pečena janjetina. Od nekuda su se stvorili i svirci pa je druženje bilo potpuno i malo na duže staze. Gosti kojih je bilo i iz susjednih županija priredili su za svog domaćina Ferdu i nekoliko simpatičnih i originalnih poklona, pa je tu bila i karikatura koja ga je odlično „pogodila“, naravno samo u glavu a ne u tijelo. Posebno iznenađenje je bila velika torta zanosne djevojke u bikiniju, za koju su se pojedinci otimali, naravno samo za određene dijelove tijela. Ferdo, svaka čast, tvoje zlatne medalje dostojno su proslavljene.