Petak, 08 Studeni 2019 09:46

Okrugli stol „Mladi u poljoprivredi – mogućnost i prilike“

Ocijeni sadržaj
(22 glasova)

POŽEGA – Akademska zajednica „Ante Starčević“ Požeško-slavonske županije organizirala je okrugli stol pod nazivom „Mladi u poljoprivredi – mogućnosti i prilike“, u dvorani Veleučilišta u Požegi. Akademska zajednica radi u okviru HDZ-a kao jedan od segmenata koji se treba baviti poticanjem razvoja cjelokupnog društva u koji svakako članovi akademske zajednice mogu puno doprinijeti. Osnovni cilj okruglog stola je bio, obzirom da je poljoprivreda jedna od strateških gospodarskih grana Slavonije, skrenuti pažnju na korištenje EU fondova kako bi poljoprivreda dobila novu gospodarsku, ali i demografsku dimenziju koja nosi i mogućnost samozapošljavanja prvenstveno mladih.

Moderatori Okruglog stola bili su članovi Maja Petrović i Luka Čirko, koji se trenutno nalazi na radu u Zagrebu u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Teme si izlagali Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Zlatko Pavičić, dogradonačelnik grada Grubišno Polje, Marijan Vanger, predsjednik Udruge proizvođača bio plina u Hrvatskoj, Berislav Andrlić, prodekan Veleučilišta u Požegi. Okrugli stol podržali su svojim dolaskom i saborski zastupnik Franjo Lucić, zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.IMG 3932

- Neiskorišteni potencijali poljoprivredne proizvodnje mogu adekvatno planiranjem, prepoznavanjem i financiranjem kvalitetnih projekata dati dodatnu dimenziju razvoja slavonskih županija posebno uzimajući u obzir diverzifikaciju gospodarstva ostvarujući dodanu vrijednost u turizmu i ekološkoj proizvodnji. Kako se nalazimo na kraju programskog razdoblja, bila nam je želja okupiti relevantne dionike ovog okruglog stola, vidjeti što smo do sada napravili u poljoprivredi te što nas sve čeka u slijedećem financijskom razdoblju. nadam se da će vam ovaj okrugli stol barem malo približiti problematiku ali i prilike koje je moguće ostvariti za mlade u poljoprivredi – rekao je predsjednik Akademske zajednice Ivan Vukoja koji se nada da će se usvojena znanja i teme obrađene na okruglom stolu moći primijeniti i u radu u sredini u kojoj živimo. Kako nam slijede tek nove i značajne financijske omotnice, nadam se da je to i velika prilika za samozapošljavanje mladih u poljoprivredi. Ostanak mladih su jamac održivosti i razvoja sredine u kojoj živimo.

- Želja nam je bila da između dvije financijske omotnice koje su u tijeku i koja dolazi od 2021. godine. trebamo sada analizirati što smo to iskoristili od EU fondova i koji su nastavci za buduće razdoblje do 2025. godine. Želimo vidjeti koji su dosadašnji učinci mjera na mlade poljoprivrednike, koliko ih je zbog tih mjera ostalo i koje mogućnosti za dalji razvoj im nudimo – rekao je Luka Čirko.

- Mladi poljoprivrednici i budući mladi poljoprivrednici u slijedećem programskom razdoblju 2021. – 2027. god. imaju prioritet u novim mjerama ruralnog razdoblja. U budućnosti će zemlje članice moći same propisati kriterije za Stat up za mlade poljoprivrednike do 100 tisuća eura. To će i za Hrvatsku značiti puno, jer se i Hrvatska odredila i po pitanju zemljišne politike i ruralnog razvoja prema mladim poljoprivrednicima. U okviru upisnika poljoprivrede mladi poljoprivrednici čine oko 20 % ukupnih nositelja OPG-ova, što je brojka koja je porastu i jedna od vodećih na razini EU. Od ukupno 170 tisuća OPG-ova na mlade otpada 20 tisuća i taj broj je u rastu – istakao je državni tajnik Majdak.