Ispiši ovu stranicu
Subota, 09 Studeni 2019 10:05

Veleučilišno Martinje uz vinskog kardinala i kuma iz Champagne

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

NA VINSKOJ KLIJETI VELEUČILIŠTA U POŽEGI OBILJEŽILI MARTINJE I PRETVARANJE MOŠTA U VINO -

PODGORJE – Sve više poznata Vinska klijet Veleučiliša u Požegi, ponovno je bilo središte jednog događanja, proslavi Martinja, vinskog blagdana koji obilježavaju svi koji se bave vinom i do vina drže kao do vrhunske kapljice. Veleučilište je poznato po kvalitetnim vinima, posebno po studentskim vinima, jer studenti Studija vinogradarstva, vinarstva i voćarstva obrađuju svaki svoj dio vinograda, brinu se za grožđe, ali i svatko u svojoj bačvi odgaja i njeguje vino, kao studentski zadatak kroz nastavu. Tako su kao sve cjenjenija vinska kuća obilježili Martinje, proslavili pretvaranje mošta u vino te ujedno u Požeštini održali prvu Martinjsku feštu.

Kako je upravo najinteresantnija upravo ceremonija krštenja mošta na Veleučilištu su se pobrinuli da sve bude odrađeno po „vinskim statutima“. Stoga su tu ceremoniju povjerili jedinom vinskom kardinalu u Hrvata, Vladi Baueru, kojemu su asistirali ministranti iz redova studenata, pa i jedan ministrant iz dalekog Japana. No da bi „prvorođenac bio čestit“ u ceremoniji mora postojati i vinski kum, koji drži „krštenika“ u velikom peharu, a vinski kum je ovaj puta bio Jean Luckros iz Francuske, direktor Vinskog kampusa u kojemu djeluju vinska srednja i visoka škola, obrazovanje odraslih, proizvodnja grožđa i vinskog podruma iz najpoznatije svjetske vinske pokrajine Champagne. Studenti i profesori Veleučilišta održavaju razmjenu s Champagnom i obrnuto te tako dijele iskustva i stvaraju nova znanja o vinogradarstvu i vinarstvu.

Nakon obreda krštenja, vinski kum Jean je na iskap popio pehar vina, ponosno ga iznad glave okrenuo i ostao „suh“, a dobio je ocjenu i od vinskog kardinala, kao rijetko viđeni „žedni vinski kum“. Nakon nekoliko zdravica s mladim vinom Veleučilišta u Požegi, koje su potakli prodekan za razvoj, doc. dr. sc. Berislav Andrlić i voditelj Vinske klijeti, mr. sc. Josip Mesić, nije zaista bilo malo pohvala za vino koje dolazi iz ovogodišnjeg uroda.

- Godina je bila izuzetna, vinogradarski zahtjevna godina sa puno potrebnih tretmana nakon obilnih kiša, a na kraju dobra godina upravo po jako kvalitetnom grožđu. Već sada prve fermentacije pokazuju veliki potencijal, da će biti i vrlo kvalitetno vino nakon dozrijevanja i odležavanja. Danas smo kušali već fermentirane i lagano izbistrene pinote, graševine, chardonay. Obzirom da smo krenuli s berbom od kraja kolovoza, imamo nekoliko varijanti pokusa i od svake berbe po nekoliko vina iz pojedine sorte. Ovo toplo i sušno razdoblje kada se približila berba pogodovalo je grožđu i dobili smo dobru kvalitetu, koja će se sada u podrumu tek dokazati. Mi svake godine reduciramo urod na oko kilogram grožđa po trsu, upravo zbog kvalitete grožđa – naglasio je Josip Mesić.

Martinje na Veleučilištu podržali su i naši najbolji vinari Vladimir Krauthaker, Ivo Enjingi, te predstavnici vinskih udruga, Vino-kap Kaptol Ferdinand Novak i Kutjevačkih vinara Vera Soldo Čamak. Na kraju su uz martinjski meni, buncek, kiseli kupus i zapečeni grah te vinogradarski ćevap na ražnju, sve dodatno začinili tamburaši odličnom svirkom.

Galerija slika