Nedjelja, 10 Studeni 2019 10:36

Svečanom skupštinom obilježili 60. godišnjicu rada i postojanja društva

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

DRUŠTVO ARHITEKATA GRAĐEVINSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA - DAGIT POŽEGA -

KUTJEVO – U restoranu Vinarije Galić Društvo arhitekata, građevinskih inženjera i tehničara – DAGIT Požega održalo je svoju Svečanu skupštinu društva kojom su obilježili 60. godišnjicu postojanja i uspješnog rada društva. Sve goste i uzvanike, posebno iz susjednih DAGIT-a, te središnjeg iz Zagreba, članove požeškog društva pozdravio je predsjednik Matej Šarić. On je ujedno uručio i posebna priznanja svim zaslužnim organizacijama i članovima koji su sudjelovali u radu i pomagali DAGIT Požega u njegovih prošlih 60 godina. Priznanja su primili Doroteja Kostić, Mladenko Soldo, Zoran Fumić i Dragutin Dragojlović.

Dosadašnji predsjednik Zoran Fumić iznio je i povijesni presjek rada od 1959. godine kada je skupina inicijatora osnovala društvo, tada Društvo građevinskih inžinjera i tehničara DGIT u Požegi. Kasnije su u društvo dodani i arhitekti kao članovi pa se društvo naziva DAGIT Požega. - Današnji DAGIT Požega osnovan je u srijedu 01. srpnja 1959. godine kao podružnica DGIT-a za tadašnju Slavonsku Požegu. Točni datum i akteri osnivanja zabilježeni su u članku u Požeškom listu od 09. srpnja 1959. godine u kojem novinar sa inicijalom „Z“ izvještava o tom događaju. U članku kaže „Nakon upoznavanja s pravilima Društva građevinskih inženjera i tehničara NRH ing. Franjo Fumić pročitao je i zaključke godišnje skupštine centrale DGITA u Zagrebu. Skupština je jednoglasno donijela zaključak o osnivanju požeške podružnice. Istodobno je za predsjednika podružnice izabran građevinski tehničar Mladen Skrčević.“

Rad tada osnovane podružnice uglavnom nije poznat niti su o njemu pronađeni odgovarajući dokumenti. Poznato nam je da je u to vrijeme jedan od predsjednika društva bio Dragutin Dragojlović, a značajnu ulogu u radu DAGIT-a imale su kolegice Ankica Vuković i Jelica Antunović – istakao je Fumić te nastavio o povijesti i obnovi rada društva nakon Domovinskog rata. - Obnova rada DAGIT-a Požega bila je nakon domovinskog rata, u studenom 2003. godine kada je Inicijativni odbor s Mihaelom Polakom na čelu pokrenuo obnovu rada društva. Već 04. prosinca iste godine sazvana je 1. Izborna skupština DAGIT-a na kojoj su izabrana sva radna tijela, a prvi predsjednik je bio Mihael Polak. Gosti na skupštini u ime HSGI-a bili su Dragutin Mihelčić, tadašnji predsjednik HSGI-a i Ružica Drmić, članica predsjedništva HSGI-a koji su pozdravili skup.

U predsjedništvo su izabrani Erna Gavrilović, Dragutin Dragojlović, Doroteja Kostić, Ivica Vulić i Mihael Polak; u nadzorni odbor: Boris Gerbec, Ružica Lukačević, Mladenko Soldo, a u sud časti: mr. sc. Miroslav Taborski, Jadranka Devčić i Damir Krejčir. Skupština je održana u županijskoj vijećnici.

Organizirana su putovanja u Munchen 2004. na BAUMU i 2005. na BAU te niz drugih aktivnosti.

Nakon skupštine svi članovi i gosti obišli su Vinariju Galić, proces proizvodnje mošta, prostore za fermentaciju i zrenje vina, te vinski podrum u kojemu vino dozrijeva u drvenih bačvama francuskog hrasta uz 24-satnu klasičnu glazbu.