Četvrtak, 14 Studeni 2019 09:35

Prijem sudionika na projektu „Together in Environmental Solutions Learning Activities“

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije održan je prijem učenika i nastavnika koji sudjeluju na projektu „Together in Environmental Solutions Learning Activities“, projekt obuhvaća 4 škole koje sudjeluju u mobilnosti, škole iz Hrvatske, Estonije, Rumunjske i Austrije. Učenike i nastavnike ugostio je zamjenik župana Vedran Neferović koji im je čestitao na ostvarenom projektu te poželio uspjeh u provedbi projekta. Također im je ispričao povijest i značaj Požeško-slavonske županije, a gosti iz stranih zemalja su izrazili svoje divljenje infrastrukturi grada i stare jezgre, kao i stare Županijske vijećnice.

„Posebno mi je drago što se projekt odnosi na energiju, odnosno izvore energije, što jednim djelom znači da mladi ljudi poput vas već sada razmišljaju o budućnosti i važnosti te energije za daljnji razvoj. Od velike je važnosti proučavati različite izvore energije i pronaći najefikasniji način za razvoj i uštedu, da to bude ona zelena energija koja ne šteti našem planetu.“ – naglasio je Vedran Neferović.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije odobrila je Tehničkoj školi dva Erasmus+ KA2 projekta školskog partnerstva, jedan od tih projekata je „Together in Environmental Solutions Learning Activities (TESLA)“. Projekt obuhvaća 4 mobilnosti (Hrvatska, Estonija, Rumunjska i Austrija) u kojima će uz učenike i nastavnike partnerskih škola sudjelovati po 6 učenika i dva nastavnika iz Tehničke škole.

Projekt potiče svijest učenika o održivom razvoju korištenjem obnovljivih izvora energije i savjesnoj uporabi energije. Pruža pregled energetskih resursa, njihove upotrebe i ograničenja. Dio projekta posvećen je znanstveniku Nikoli Tesli, njegovom životu, radu i izumima. Kroz projekt povezuju se sadržaji fizike, energetike, elektrotehnike i ekologije. Osnažuje se suradnja srednjih škola i institucija važnih za energiju i ekologiju te razmjena dobre prakse na europskoj razini.

U projektu sudjeluju škole iz četiri zemlje: Tehnička škola iz Požege koja je ujedno i koordinator, škola iz Austrije Bundeshandelsakademie und Bundeshandelsschule Linz, škola iz Estonije Kanepi Gümnaasium te škola iz Rumunjske Liceul Teoretic Coriolan Brediceanu. Ukupni proračun projekta je 97.771,00 eura, od čega je Tehničkoj školi kao koordinatoru dodijeljeno 28.840,00 eura.