Srijeda, 20 Studeni 2019 15:00

TESLA u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(24 glasova)

U Erasmus+ KA2 projektu školskog partnerstva "Together in Environmental Solutions Learning Activities" (TESLA) prva mobilnost održala se je u Republici Hrvatskoj od 10. do 16. studenog 2019. godine.

23 sudionika (17 učenika i 6 nastavnika) stiglo je iz Austrije, Estonije i Rumunjske u Požegu. Uz 13 učenika i 6 nastavnika Tehničke škole u Požegi sudjelovali su u mobilnosti projekta TESLA pod nazivom "Renewable sources for generating electricity".

U projektu sudjeluju škole iz četiri zemlje:

  • Tehnička škola, Hrvatska, Požega (koordinator)
  • Bundeshandels akademie und Bundeshandelsschule Linz, Austrija, Linz
  • Kanepi Gümnaasium, Estonija, Kanepi
  • Liceul Teoretic Coriolan Brediceanu, Rumunjska, Lugoj

Ukupni proračun projekta je 97.771,00 eura, od čega je Tehničkoj školi kao koordinatoru dodijeljeno 28.840,00 eura.

Domaćin mobilnosti i koordinator projekta, Tehnička škola u Požegi organizirala je doček partnerskih timova te pripremila program dobrodošlice u školi.

Timovi škola putem prezentacija i video uradaka predstavili su svoje škole i gradove iz kojih dolaze te dali osvrt na uporabu obnovljivih izvora energije u njihovim zemljama. Učenici su sudjelovali u radionici "Igra s energijom" koju su organizirale profesorice Kristina Šćiran i Marina Mirković te finalnom odabiru službenog loga projekta u kojem je pobijedio logo učenika iz rumunjske škole.

Predavanje i radionicu iz energetike o rasvjetnom solarnom stupu i solarnim panelima pripremili su i održali profesori Marijan Živković i Dalibor Banaj.

U radionici "Life and Inventions of Nikola Tesla" učenici su radili u međunarodnim skupinama te izrađivali digitalnu brošuru o Nikoli Tesli s vremenskom trakom, prezentacijom, posterom i kvizom. Radionicu su pripremili profesori Marina Mirković, Hrvoje Mikolčević i Kristina Šćiran.

Drugog dana učenici su posjetili Memorijalni centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu i Aquatika – slatkovodni akvarij u Karlovcu.

Treći dan mobilnosti započeo je prijemom zamjenika župana, gospodina Vedrana Neferovića u Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije.

Team building aktivnost, Escape room - Let's meet Croatia, koja je učenicima gostima omogućila upoznavanje Republike Hrvatske, pripremili su i vodili učenici Tehničke škole.

Održan je sastanak mentora u kojima su dogovorene nove aktivnosti koje će se odvijati slijedećih mjeseci između mobilnosti putem eTwinning projekta. Dogovoren je termin druge mobilnosti u svibnju 2020. godine koja će se održati u Estoniji. Predstavljena je web stranica projekta.

Sudionici su posjetili mini HE Pleternica te Sunčanu elektranu ELPOS u Radnovcu. Zahvaljujemo domaćinima na dobrodošlici, predstavljanju pogona i zanimljivom predavanju. Posjet su organizirali profesori Tomislav Marković i Marijan Živković.

Četvrti dan slijedilo je putovanje u Svetu Nedelju - posjet tvrtki Rimac Automobili. U Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u razgledu kabineta Nikole Tesle demonstrirani su zanimljivi pokusi. Sudionici su šetnjom Zagrebom upoznali najvažnije kulturne znamenitosti.

Posljednjeg dana mobilnosti u Hrvatskoj, sudionike je u Gradskoj vijećnici primio požeški gradonačelnik, gospodin Darko Puljašić. Slijedio je razgled grada Požege. U Hotelu Grgin dol održana je evaluacija 1. mobilnosti te svečana podjela certifikata za sudjelovanje.

- Prvi susret sudionika projekta prošao je uspješno u ugodnom raspoloženju. Rad na projektu izazov je i prilika za samoostvarenje osobnih kompetencija učenika i nastavnika. Motivacija je bila na visokom nivou i stvorena je nova dimenzija povezanosti među sudionicima, timovima učenika i nastavnika. Kroz opuštene, dobro razrađene aktivnosti profesori i njihovi učenici upoznali su nove kolege i stekli nova znanja i prijateljstva. S veseljem iščekujemo nove projektne aktivnosti i slijedeću mobilnost, zajednički susret u Estoniji tijekom svibnja 2020. godine – istaknula je koordinatorica projekta TESLA, Marina Mirković, mag. ing.