Četvrtak, 21 Studeni 2019 12:28

Kempfovci se vratili iz Slovačke s još jedne mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

POŽEGA - Četvero učenika i isto toliko učitelja vratili su se s još jedne mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta Cultureansworkin Europe. Na mobilnosti su boravili početkom studenog 2019. u slovačkom gradu Nove Mesto nad Vahom. U projektnim su aktivnostima sudjelovali s učenicima i učiteljima iz osnovnih i srednjih škola iz Slovačke, Italije i Njemačke.

Posebnost škole domaćina je ta da se radi o srednjoj strukovnoj tehničkoj školi koja obrazuje i priprema svoje učenike u sklopu dvojnoga sustava u kojem učenici borave tjedan dana u školi, učeći teoretska znanja, a tjedan dana u partnerskim tvrtkama škole u kojima odrađuju praktičnu nastavu.

Takav model školovanja, saznali smo, priprema učenike na izazove s kojima će se susresti odmah po završetku školovanja. Postotak zapošljavanja učenika koji ne žele nastaviti daljnje školovanje je, gotovo, stopostotan.

Kroz radionice i prezentacije o takvom načinu rada saznali smo da je u posljednjih nekoliko godina skoro potpuno iskorijenjen broj nezaposlenih, a regija u kojoj se nalazi grad domaćin jedna je od najrazvijenijih u Slovačkoj. (Stopa nezaposlenosti je 2,8%.)

Uz radne aktivnosti u školi, posjetu tvornicama u kojima se odvija učenička praksa, ostalo je dovoljno vremena i za obilazak kulturnih i povijesnih znamenitosti toga kraja, vođeni obilazak gradova Nove Mesto nad Vahom, Nitre i Trenčina, njihove stare jezgre, kao i brojnih gradova utvrda koji dominiraju krajolikom.

Posljednja mobilnost u ovom projektu bit će od 10. do 15. svibnja 2020. u talijanskom gradu Tarantu. Bit će to prilika da se svi sudionici projekta još jednom okupe i ocijene njegovu uspješnost i dogovore moguću daljnju suradnju.