Srijeda, 12 Prosinac 2012 12:15

Rodilište prijatelj djece

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEŠKO RODILIŠTE DOBILO PRIZNANJE UNICEF-a  -

 

PC127954POŽEGA – Upravo na dan kada se obilježava 66. godina UNICEF-a rodilište Opće županijske bolnice u Požegi dobilo je prestižan status Rodilište prijatelj djece. Ovo prestižno priznanje već ima Dječji odjel iste bolnice od 2008. godine, a grad Požega je priznanje Grad prijatelj djece dobio 2007. godine. U desetom mjesecu komisija UNICEF-a je bila u našem rodilištu. Zadovoljili smo sve korake koji su bili potrebni da naše rodilište dobije ocjenu i da postane Rodilište prijatelj djece. To unapređuje naš rad i nekakva potvrda da smo i do sada dobro radili i priznanje u svim našim uspjesima i našem trudu. Naše rodilište spada u skupinu malih rodilišta, jer imamo između 500 i 1.000 novorođenih beba. Prošle godine imali smo 528 a ove godine nadamo se da će biti preko 550. Naše rodilište obnovljeno je 2010. godine. Osim predrađaonice koja je novo opremljena, rađaonski odjel je također suvremeno opremljen najmodernijom tehnologijom, pristupačni su rodiljama, a unazad dvije godine puštamo i očeve na porode. Zadovoljili smo svih deset glavnih koraka koji su propisani od UNICEF-a – istakla je dr. Renata Rališ, voditeljica službe za ginekologiju i porodništvo OŽB Požega.

PC127967Svih deset koraka je ovo rodilište zadovoljilo, prije svega da se majka i dijete ne odvajaju, da budu u jednom primarnom humanom odnosu, da to dijete bude dočekano na svijet. Da se potiče taj prvi kontakt, da se potiče dojenje, ali važno je i vrijeme prije poroda. Važne su edukacije u trudnoći, edukacije oba roditelja, upoznavanje majke o tome što će se dogoditi nakon poroda i kako brinuti za novorođenče. Zaista sam ponosna što je požeško Rodilište dobilo ovu titulu. Još pet rodilišta nema ovu titulu, npr. dva velika zagrebačka rodilišta Petrova i Vinogradska, zatim rodilište u Novoj Gradiški. Nadam se da će mu požeško rodilište pružiti podršku – istakla je Lora Vidaković, predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Certifikat o Rodilištu prijatelju djece dr. Rališ uručio je zamjenik ministra zdravlja, dr. sc. Marijan Cesarik, a koordinator programa “Rodilište – prijatelj djece” prof. dr. sc. Josip Grgurić priznanje s Picasovom slikom.

Čestitke rodilištu i cijeloj bolnici na čelu s ravnateljem dr. sc. Željkom Glavićem uputili su župan Marijan Aladrović i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko. Svi su izrazili i nadu da će požeško rodilište ponovo doživjeti i tisuću poroda u godini dana, koje je bilježilo još prije desetak godina. – Upravo u ovom gradu u kojem je sve ljepše živjeti postalo je sve ljepše i dolaziti na svijet – dodao je gradonačelnik Ronko.