Utorak, 17 Prosinac 2019 14:38

Toplice Lipik vraćaju zdravstveni turizam u grad Lipik

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

LIPIK - Održan je radni sastanak u Upravi Toplica Lipik na temu analize poslovanja Toplica Lipik u 2019. godini s posebnim osvrtom na razvoj zdravstvenog turizma. Na sastanku su prisustvovali župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, predsjednik Upravnog vijeća Toplica Lipik Slobodan Katunar, ravnatelj Darko Kelemen, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu i pročelnica službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Senka Rendulić Slivar.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik jedan je od najstarijih gospodarskih subjekata u Lipiku, a svoju višestoljetnu tradiciju ima zahvaliti prije svega prirodnim ljekovitim pogodnostima područja u kojem je smješten Lipik, isto kao i svojim izvrsnim stručnjacima, koji znaju spojiti prirodne izvore i najbolja medicinska dostignuća u kombinaciju koja je velikom broju ljudi donijela ozdravljenje. U današnjem obliku bolnica radi od 1971. godine, nastavljajući tradiciju Lječilišta Lipik staru koliko i samo naselje, preko dva stoljeća.

U ožujku 1994. godine, rješenjem Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, bolnica je ponovo dobila status Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju te se od tada svake godine ulažu maksimalni napori na dodatnom osuvremenjivanju bolničkih objekata, uz istovremeno restauriranje spomeničke baštine i tradicijskih osnova na kojima je ovo lječilište nastalo. Nakon Domovinskog rata i obnove, zadnjih dvadesetak godina, iz godine u godinu vraća povjerenje starih i novih gostiju. Lipik se vraća na lječilišnu kartu Hrvatske, postaje važan rehabilitacijski centar, tako da 2011. bilježi 4.511 gostiju na bolničkom liječenju koji su ostvarili 75.262 noćenja, što naravno, unatoč značajnim ulaganjima u obnovu i modernizaciju, i dalje još zaostaje za rekordnom 1989. godinom s 113.428 noćenja.

Bogatu tradiciju odmorišta i lječilišta možda još jedino posjeduje Opatija na Jadranskoj obali, ali specifikum ovih geotermalnih izvorišta su posjetioci. U kupkama su se kupali barun Franjo Trenk, grofovi Jankovići i njihovi gosti, crkveni velikodostojnici, austrijski i mađarski plemići, oficiri i industrijalci, bosanski begovi i spahije, vojvođanski veleposjednik Dunđerski, hrvatski književnici Jurković Janko i Milan Šenoa, slovački književnik Jure Franko i Martin Kukčin, mađarski premijer Ištvan Tisza. Mjesto je to također gdje su pjevali E. Caruzo, T. Pattiera i F. Šaljapin, a zasigurno se ističe između ostalih hrvatskih toplica, lječilišta i ljetovališta.

„Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti omogućuje specijalnim bolnicama i lječilištima da mogu ostvariti dodatni prihod na tržištu zdravstvenog turizma. Analizirali smo našu situaciju u Toplicama Lipik i uz poticaj grada Lipika i Požeško-slavonske županije, zaključili smo da trebamo razvijati našu zdravstvenu turističku ponudu. Posebno jer imamo prazan prostor koji je vikendima neispunjen sadržajno, pa smo odlučili krenuti u akciju tako da smo ovo ljeto zaposlili dva fizioterapeuta, uredili wellness prostore te složili odgovarajuće višednevne, dnevne i vikend pakete, koji su uglavnom jedna atraktivna kombinacija raznog suvremenog wellnessa. Pakete smo prezentirali kroz različite oblike promocije, od kojih bi kao vrlo efikasnu izdvojio ponudu preko portala dana. Naši posjetitelji su odlično prihvatili naše ponude i aktivnosti vikendom, a rezultat svega toga je značajan porast prihoda od zdravstveno turističkih usluga i to nas upućuje da ove aktivnosti razvijamo, unapređujemo i širimo, na korist bolnice, građana, grada i županije.“ – rekao je predsjednik Upravnog vijeća Toplica Lipik, Slobodan Katunar.

„Početkom godine na inicijativu župana Tomaševića i gradonačelnika Kasane, pokrenuli smo ovu priču poboljšanja zdravstvene turističke usluge u Toplicama Lipik. Analizom poslovanja vidjeli smo da je udio tog komercijalnog dijela negdje oko 20% u odnosu na 80% ugovornih s HZZO-om, tu smo vidjeli da postoji mogućnost napretka u tim prihodima, tako da smo zaposlili određeni broj fizioterapeuta, infrastrukturno smo poboljšali ponudu koju sad imamo i krenuli tim putem. Naravno da ovo nije kraj toga, već iduće godine u okviru projekta „Slavonija“ grad Lipik zajedno sa toplicama je kandidirao jedan veliki projekt pod nazivom „Terme Lipik“ gdje početkom godine očekujemo jednu veliku investiciju, a odnosi se na obnovu Vile Cinke koja je u vlasništvu grada, obnovu našeg dijela toplica narodnih kupki i našeg perivoja. S tim investicijama ćemo još dodatno postati konkurentni na tržištu i povećati taj komercijalni udio.“ - rekao je predsjednik Upravnog vijeća Toplica Lipik, Slobodan Katunar.

Nakon obilaska lječilišta i posjete prostorija s kadama u kojima u ponudi imaju „Grofovu i Grofičinu kupku“, pomoćnica ravnatelja rekla je više o posebnosti toplica.

„Osobitost Grofičinih kupki u Toplicama Lipik je činjenica da su to jedinstvene podne kade na području regije, provodili smo istraživanja koja su pokazala da su jedinstvene. Podne kade su obložene mramorom, ispunjene termalnom mineralnom vodom, koja je također pitka mineralna voda,  a na dnu kade stavljamo podloške iz kojih izlaze mjehurići toplog zraka oplemenjeni ozonom. Time zapravo potječemo mikro cirkulaciju tkiva, poboljšavamo krvotok i postiže se jedan učinak detoksikacije organizma. Nakon toga slijedi faza znojenja na ležaljci koja se nalazi u istoj prostoriji, a sveukupno potičemo ugodu i stanje dobrog raspoloženja samim ambijentom koji je povijestan.“ – rekla je prim. dr. sc. Senka Rendulić Silvar, spec. fizijatar.

Naime ljekovita mineralna voda ima stalnu temperaturu izvorišta od 62°C, a u kemijskom sastavu najviše su zastupljeni fluor, natrij, kalcij, kalij i hidro-karbonat. Lipička prirodna mineralna voda u podzemlje je ušla prije 35.000 godina. Mnogi svjetski stručnjaci proučavali su ljekovitost ove vode, čija se blagodat koristila i u davna vremena. Vjeruje se da su još stari Rimljani znali za blagodati lipičke termalne vode, no prvi pisani dokumenti datiraju iz 16.st. Lječilište u Lipiku se spominje već 1517.g. pod nazivom “Lipička vrela.”

„Sama zgrada je iz 1886. godine i tada je tu bilo 26 kada s porculanom i mramorom, sada takvih kada imamo samo 5, a dvije smo osuvremenili i oplemenili nad standardom koji zapravo traže jedne toplice u smislu pružanja usluga na privatnom tržištu odnosno wellnessa. Pokušali smo revitalizirati tradiciju, oplemeniti je suvremenim metodama hidroterapije, aromaterapije, kromoterapije. Trenutno nam ovdje nedostaje poluotvoreni bazen ili još jedan zatvoreni rekreacijskog tipa, jer zaista je velika potražnja za našim uslugama i naš terapijski bazen koji je otvoren za tržište u poslijepodnevnim satima, ne zadovoljava te kapacitete. Također bi bilo dobro imati jednu malu dvoranu za fitness ili teretanu za vježbe snaženja, jer svakako poticanje tjelesne aktivnosti u toplicama i edukacije o zdravom stilu života su potrebne.“ – dodala je prim. dr. sc. Senka Rendulić Silvar, spec fizijatar.

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik provodi se rehabilitacija neuroloških stanja i bolesti, reumatskih bolesti, posttraumatskih stanja, postoperativna rehabilitacija,  smetnje kontrole mokraćnog mjehura te se provodi preventivno liječenje i prakticira zdravstveni turizam. O liječenju se brinu liječnici specijalisti, a to su 9 fizijatara, 1 reumatolog, 2 neurologa, 1 internista te logoped-defektolog, fizioterapeuti, radni terapeuti, medicinske sestre i drugi djelatnici, ukupni broj djelatnika je oko 200.

„Također u ponudi imamo plesnu terapiju, poetsku terapiju, biblijo terapiju, art terapiju dakle terapija slikanjem, su sve dodatni elementi koji se u toplicama očekuju. Isto tako i edukacija o pravilnoj prehrani, o načinu ponašanja i bavljenja kvalitetom vlastitog života što je ipak odgovornost svakog pojedinca i netko ga na to treba potaknuti i naučiti. Konstantno poboljšavamo naš sadržaj i na tome putu ćemo i nastaviti dalje s radom.“ – zaključila je prim. dr. sc. Senka Rendulić Silvar, spec. fizijatar.

 „Grad Lipik su često nazivali grad hedonizma, gradom ljepote i veliki razlog tome su ove toplice. Čestitam ravnatelju i predsjedniku Upravnog vijeća te svim članovima osoblja na trudu i jedna velika stvar koju sam vidio prilikom prolaska kroz bolnicu, a to je jedno veliko otvoreno srce, osmjeh, djelatnici koji pružaju sami sebe svojim pacijentima i korisnicima. Razgovarajući s korisnicima koje sam susreo, a koji su najbolji pokazatelj važnosti ovoga projekta, uvidio sam veliko zadovoljstvo njihovog dolaska. Ove godine smo krenuli s novim projektom, vidjeli ste i sami da u ovom prostoru Hrvatske, ali i susjednih zemalja, ne postoji ovakva mogućnost na kulturno povijesnoj tradiciji, na onome što je nekada u Lipiku bilo, a zapravo dograđeno s novim zapošljavanjem. To je ono što grad Lipik je, povijest i kultura, ljepota i uživanje te otvaranje prema turističkoj karti Hrvatske. Iduće godine započet ćemo realizaciju novog projekta, oko 70 milijuna kuna uz projekt Slavonija, Baranja i Srijem, koji smo kandidirali na Europske fondove te očekujemo početak realizacije. To je ono što grad Lipik zavrjeđuje, u turističkoj karti Hrvatske apsolutno može biti broj jedan, ne natječemo se s nikim već poručujemo da smo bolji i da ćemo iskoristiti ono što imamo i od toga napraviti još bolju i ljepšu ponudu za sadašnje i buduće korisnike i turiste. Ponosan sam kao župan ove prelijepe županije što imamo jedan ovakav povijesni biser.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.