Petak, 03 Siječanj 2020 14:08

Otkrivanje spomenika poginulim pripadnicima 1. bojne 123. brigade Hrvatske vojske u Španovici

Ocijeni sadržaj
(24 glasova)

ŠPANOVICA - Na prostoru Španovice, u obrani Domovine hrabro su pali hrvatski vitezovi Nikola Blagojević Stipo Kovačević, Ivica Šimunović i Vinko Pećur, njima u čast podignut je spomenik, kako njihova žrtva ne bi bila zaboravljena. Udruga ratnih veterana 63. „A“ samostalne gardijske bojne ZNG Požega koja je inicirala, osmislila i uz pomoć lokalnih samouprava te Požeško-slavonske županije, u djelo provela realizaciju spomen obilježja. Povodom otkrivanja spomenika, prigodno su položeni vijenci i zapaljene su svijeće.

Vijence su položili obitelji poginulih vitezova, obitelj Blagojević, obitelj Kovačević, obitelj Šimunović, obitelj Pećur, Udruge branitelja s područja županije, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske general zbora Josip Lucić, izaslanik potpredsjednika Vlade RH, ministra obrane i načelnika glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske brigadir Ivica Pejaković, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik generalskog zbora brigadni general Zvonko Peternel, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, gradonačelnici i načelnici s područja županije, predstavnici Hrvatske vojske i policije.

Nakon polaganja vijenaca, prisutnima se obratila gradonačelnica grada Pakraca Anamarija Blažević, izrazivši svoj ponos na grad Heroj i sve koji nastoje održati spomen na pale vitezove, na one koji su ranjeni te na one koji još nisu pronađeni.

Prisutnima se također obratio i župan Alojz Tomašević.

„28 godina je prošlo, a kao da se jučer dogodilo, kada se domovina stvarala i kada su hrvatski branitelji dali svoje živote. Ali nakon svih tih godina, pa i danas se moramo sjećati i spominjati tu žrtvu, te ljude i biti zahvalni njima i njihovim majkama koje su rodile heroje. Čestitam i zahvaljujem se pripadnicima udruge što se ovakvu inicijativu pokrenuli, a podršku županije, podršku gradova i općina ćete uvijek imati. To je obveza svih nas, da prenosimo ono što se dogodilo, da bude upisano u udžbenicima, da bi one buduće mlade generacije znale kako je stvorena Domovina koja njima ostaje, a nju su stvorili hrvatski branitelji.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.