Ispiši ovu stranicu
Subota, 11 Siječanj 2020 12:54

Na tradicionalnom kolinju Vetovčani priredili 150 kg kobasica i slanine za „vincelovski ražanj“, a suhog mesa za 1.000 porcija graha

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

ČLANOVI UDRUGE „VETERI CASTRA“ IZ VETOVA PRIPREMAJU SE ZA 7. VINCELOVO U VETOVU -

VETOVO - Po 7. puta Udruga vinogradara i vinara Veteri Castra iz Vetova priprema se za organizaciju proslave zaštitnika vinogradara, sv. Vinka i Vincelova u Vetovu. Kako je već od prvog Vincelova ova manifestacija u Vetovu prepoznata na daleko kao najveća i odlično organizirana fešta s puno zabave i velikom količinom hrane i vina, gostiju je svake godine sve više. Pred organizatorima je sve veća odgovornost da sve dobro pripreme i zadovolje veliki broj posjetitelja i njihovih očekivanja, ali i sve naprave financijski dostupnim, pa su prije pet godine počeli i sami pripremati kobasice i slaninu za „vincelovski ražanj“ te suho meso za grah.

- Ove godine pripremili smo naše, sad već tradicionalno kolinje na kojemu mi pripremimo sve što nam treba za dobar „vincelovski ražanj“ a i sve veće količine graha sa suhim mesom za zaista sve veći broj gostiju na VetovačkomVincelovu. Ove godine imamo na raspolaganju 350 kg sirovine od domaćih slavonskih svinja. Nešto preko ‚150 kg mljevenog mesa preradili smo u kobasice koje sada idu u dim i glavni su sastojak ražnja. Pripremili smo desetak velikih slanina koje također sada idu nekoliko dana u dim, a kriške slanine peku se zajedno s kobasicom na štapu uz nekoliko vatri koje pripremimo na našem Trgu sv. Vinka. Sve ostalo meso stavljamo u dim i imat ćemo suho meso za naš poznati grah, kojega ćemo i ove godine skuhati u velikim količinama, najmanje 1.000 porcija graha bit će pripremljeno - istakao je predsjednik udruge Damir Špoljarić, koji najavljuje i o0dlično Vincelovo u Vetovu za 25. siječnja u popodnevnim satima, sa puno zabave, dosta hrane i dobrog vetovačkog vina.

Program počinje na Trgu sv. Vinka svečanim orezivanjem loze u pokaznom vinogradu, a nakon toga dobra zabava koju će prirediti tamburaši De Gotho i TS Satir, a organizatori priređuju i goste iznenađenja. Za sve to konzumirati i sudjelovati u cijeloj fešti potrebno je za samo 30 kuna dobrovoljnog priloga nabaviti etui i čašu s oznakom Vincelova u Vetovu. Svake godine ovo bude fešta jedna od najvećih i za pamćenje, a kako kažu organizatori iz Vetova svi odlaze zadovoljni.

 

Galerija slika