Ponedjeljak, 20 Siječanj 2020 18:12

Predstavljena brošura „Godine su samo broj – 50 godina borbe protiv (m)raka“

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

OBILJEŽENO 50 GODINA ŽUPANIJSKE LIGE PROTIV RAKA POŽEGA –

POŽEGA - Županijska liga protiv raka Požega obilježila je 50 godina osnivanja svečanom dodjelom zahvalnica i predstavljanjem brošure namijenjene osobama koje se prvi put susreću s dijagnozom raka.

Pola stoljeća postojanja Lige pozdravili su prof.dr.sc. Damir Eljuga ispred Hrvatske lige protiv raka i Zamjenik župana Požeško-slavonske županije Vedran Neferović, gosti iz drugih županijskihliga te naši ugledni požeški liječnici dosadašnji predsjednici udruge, kao i brojni zdravstveni profesionalci, članovi i prijatelji Lige.

Prof. Eljuga je u svom obraćanju istaknuo kako je požeška liga osnovana 1969. godine, a novi vjetar u leđa u devedesetim godinama prošlog stoljeća dao joj je prof.dr.sc. Josip Fajdić. Istaknute su značajne knjige, znanstveni skupovi i radovi objavljeni pod okriljem županijske lige, a koji su imali nacionalni značaj. Pohvalio je izrađenu brošuru, te istaknuo važnost psihološke potpore oboljelima

Svečanosti dodjele zahvalnica prethodilo je predstavljanje brošure „Godine su samo broj – 50 godina borbe protiv (m)raka“ urednice i autorice Jasmine Kovačević uz druge autore Nikolu Gotovca, Mariju Krip, Kristijana Matkovića, Ljubicu Došen i Mariju Topić.

Brošura je nastala intervjuiranjem 15-tak osoba koje su se osobno susrele s dijagnozom raka ili se susreću kao zdravstveni profesionalci. Pruža pregršt savjeta iz prve ruke, riječi utjehe, osvrt na psihološke aspekte susreta sa dijagnozom te niz lako dostupnih kvalitetnih izvora informacija kako novooboljeli ne bi lutali kroz šumu informacija. Tu je i osvrt na prava iz sustava zdravstvene i socijalne skrbi. Brošura čiji tisak su podržali Požeško-slavonska županija i Grad Požega ali i naši građani sudjelovanjem u humanitarnim akcijama Lige biti će dostupna u bolnici i u palijativnoj skrbi Doma zdravlja.