Subota, 25 Siječanj 2020 11:07

Po drugi puta Vincelovo veselo i razigrano obilježili u Biškupcima

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

DOBRU FEŠTU ORGANIZIRALI ČLANOVI VINOGRADARSKE I VINARSKE UDRUGE MIROSLAV KRALJEVIĆ UZ POMOĆ OSTALIH UDRUGA I OPĆINE VELIKA - 

BIŠKUPCI - Udruga vinogradara, vinara i voćara „Miroslav Kraljević iz Biškupaca inicijator je i organizator obilježavanja Vincelova, blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinograda kojih u biškupačkom kraju ima sve više. Ovo je druga godina kako se ova inicijativa razvila u pravu feštu, a inicijatorima su se pridružile i ostale udruge iz Biškupaca i veličkog kraja uz podršku TZ i općinu Velika. Tako su se u organizaciju uključili DVD Biškupci, KUD „Šijaci“ iz Biškupaca, Lovačko društvo „Papuk“ iz Biškupaca, a svoj štand imalo je Planinarsko društvo „Mališčak“ Velika i Udruga Veličanka. Organizaciji se pridružilo i nekoliko OPG-ova s ovog područja, voćara i vinogradara.

Vincelovska fešta organizirana je u središtu naselja uz veliki vincelovski krijes, šatore za okrjepu s hranom i pićem, ali i nezaobilazne tamburaše TS Srce bečarsko. Blagoslov na vinograde, vinogradare i vinare, dobru i kvalitetnu berbu dao je župnik župe sv. Mihaela u Stražemanu, vlč. Robert Mokri. Nakon toga je veliki krijes koji je složio Željko Božić Brko svečano zapalio načelnik općine Velika Vlado Boban. Uz veliki krijes koji je uskoro slao tisuće iskrica i krijesnica u nebo pokrenulo se veliko slavonsko kolo, a bećarac, taraban i kukunješće zagrijali su dobro sve okupljene.

Članovi udruga su za okrjepu pripremili čobanac, grah s kobasicom, pečene kobasice, langošice, hot.dog, ali i podosta kuhanog i kvalitetnog vina domaćih vinara. Tako su veselo i razigrano Biškupčani svojim vinogradarima i vinarima zaželjeli dobru novu vinogradarsku godinu koja upravo započinje o sv. Vinku i prvim orezivanjima trsova loze.