Ponedjeljak, 27 Siječanj 2020 13:43

Održana je redovna godišnja skupština HPD-a „Sokolovac“ Požega

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

VELIKA - Održana je redovna godišnja skupština HPD-a “Sokolovac“ Požega u prostorijama Planinarskog doma „Lapjak“ u Velikoj. Na redovnoj godišnjoj skupštini HPD-a “Sokolovac“ Požega usvojena su izvješća o radu Društva, financijsko izvješće te izvješća Gospodarskog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti za 2019. godinu. Usvojen je program rada i financijskog plana za 2020. godinu. Članovi su obaviješteni o trenutnim pregovorima za davanje Planinarskog doma „Lapjak“ u zakup.

Tijekom skupštine dodijeljena su priznanja i zahvalnice HPD-a „Sokolovac“ i Hrvatskog planinarskog saveza, a Marica Mikel se posebno među svima istaknula, jer je izravno predložena za srebrni znak HPS-a koji je na skupštini i preuzela.

Sekciji „Kapavac“ Zakorenje HPD-a „Sokolovac“ Požega dodijeljene su dvije zahvalnice i to za suorganizaciju obilaska planinarske obilaznice „Pet utvrda Požeške gore u jednom danu“ i za suorganizaciju izleta „Nepoznata Požeška gora – Zakorenje Drežnik“.

Posebno priznanje dobio je dr. Dario Švajda koji je dugogodišnji član društva, ugledni Požežanin, liječnik, planinar, jedan od osnivača Gorske službe spašavanja u Požegi. Bio je pročelnik medicinske komisije HGSS-a 8 godina. Sudjelovao je u brojnim edukacijama planinarskih škola i u edukacijama za planinarke vodiče, kao i za članove HGSS-a. Strastveni je planinar, a uz profesionalni rad sudjelovao je kao planinar u planinarskim pohodima te alpinističkim usponima po brojnim planinama diljem Europe, jedini je Požežanin koji je pohodio Himalaju u dva navrata.

Na skupštini su kao gosti bili prisutni Sanja Galović, predstavnica Parka prirode „Papuk“, predstavnici brojnih planinarskih društava, načelnik Općine Velika gospodin Vlado Boban, i poseban gost; glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza gospodin Alan Čaplar.

- Čast mi je i zadovoljstvo biti večeras ovdje na skupštini Hrvatskog planinarskog društva „Sokolovac“ Požega, jednog od najaktivnijih i najvećih planinarskih društava ovdje u Slavoniji. Vrijedi istaknuti da je upravo u prošloj godini Hrvatski planinarski savez nagradio HPD „Sokolovac“ za najbolje organiziranu planinarsku akciju u 2019. godini, bili su to Papučki jaglaci. To je samo jedna od brojnih aktivnosti koje se provode u ovome planinarskom društvu u Požegi, zato nas veseli što se uistinu planinarska aktivnost kroz rad Sokolovca preslikava i širi i šire od same Požege - izjavio je g. Čaplar.

Predsjednik društva Predrag Livak osvrnuo se na prošlogodišnjih pet vrlo uspješnih aktivnosti:

1.„Papučki jaglaci“ prošle godine su prema mnogima bili najbolje organizirani i najbolje posjećeni

2.Obilazak planinarske obilaznice „Pet utvrda Požeške gore“ u jednom danu kao prvo planinarsko društvo koje je ostvarilo ovakav obilazak

3.Uspješan uspon na najviši vrh Europe (Elbrus, 5642 mnv) koji su naši članovi supružnici Silvija i Ratimir Čajka ostvarili kao prvi Požežani, i kao jedni od rijetkih bračnih parova kojima je to uspjelo

4.Zaštita tradicionalne planinarska manifestacije „Papučki jaglaci“ kao intelektualnog vlasništva pri Zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske

5.Godišnja nagrada HPS-a u kategoriji Najbolja planinarska manifestacija u 2019-oj godini

Livak je također rekao kako na godinu slijedi izborna skupština društva za koju se trebamo pripremati već za vrijeme ljetne stanke društva.Smatra kako tijela društva treba pomladiti i predloženom kandidatu za predsjedniku i njegovom timu omogućiti da sami biraju svoje najbliže suradnike, a iskusniji članovi Društva trebaju im se staviti na raspolaganje.

Članovi društva i gosti su nakon skupštini ostali na druženju uz večeru, ples i pjesmu.