Subota, 08 Veljača 2020 11:57

Obilježen „Dan mimoza“ - dan borbe protiv raka vrata maternice

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO PSŽ I LIGA PROTIV RAKA POŽEGA - 

POŽEGA - U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Lige protiv raka Požega obilježen je javnozdravstvenom akcijom „Dan mimoza“ - dan borbe protiv raka vrata maternice. U akciji su prikupljana sredstva od dobrovoljnih priloga za mimoze koja će biti upotrijebljena za rad Županijske lige protiv raka Požega.

- Od raka vrata maternice, s obzirom na mogućnosti koje danas medicina ima, ne bi trebala niti jedna žena više oboljeti, a samim tim niti umrijeti. Na području naše županije svake godine oboli desetak žena, a nekoliko žena, na žalost, i umre.Od raka vrata maternice nas štiti: Odgovorno spolno ponašanje, Odlazak na redovite ginekološke preglede i Papa-test, Zaštita besplatnim cjepivom protiv HPV-a (Humanog papiloma virusa). Na ovaj način se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može ili spriječiti ili dovoljno rano otkriti. Međutim, ovi programi su učinkoviti jedino ako ih se koristi, a koristit će ih se samo ukoliko se razumiju prednosti. Kod nas još nismo dosegli one rezultate koji su postignuti u nekim državama Europe, no vidljiv je pomak, koji se upravo dogodio stalnim isticanjem potreba pregleda žena i ranog otkrivanja raka vrata maternice, brojnim javnozdravstvenim akcijama koje se organiziraju niz godina i ukazivanjem kroz edukativne materijale - istakla je voditeljica službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević, dr. med, spec. javnog zdravstva predsjednica Lige protiv raka Požega.

Jedan od načina borbe protiv raka vrata maternice i HPV-a je cijepljenje koje je sve učestalije i kod nas, no procijepljenost još nije dovoljna kao u nekim zemljama EU i svijeta. Među osnovnoškolcima, djevojčicama i dječacima provodi se cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj.Kod nas je cijepljenje besplatno za sve djevojčice i dječake u 8 razredu.

Trenutačno se besplatno mogu cijepiti i srednjoškolci, u tijeku je kampanja „Druga prilika“ – za sve mlađe od 18 treba pisana suglasnost roditelja, a srednjoškolci stariji od 18 ne moraju je imati. „Druga prilika“ će trajati najdulje do 1. srpnja ovisno o interesu i količini dostupnog cjepiva.Javiti se nadležnom školskom liječniku.

Australija je pokazala kako se može eliminirati rak vrata maternice.Započeli su sveobuhvatni program cijepljenja djevojčica 2007 i dječaka koji su prenositelji virusa još 2013. – dovelo je 77% smanjenja pojavnosti tipova HPV-a protiv kojih se cijepi.

Imali su Nacionalni program sa papa testom svake dvije godine, a sad prelaze na HPV testiranje svakih pet godina itu očekuju dodatni pad pojavnosti raka vrata maternice za 20%.Stope 2022. godine će im biti4 x niže od naših, i tad će se to sijelo raka smatrati rijetkim karcinomom. Imaju 6 pojavnosti na 100 tisuća stanovnika, dok RH ima 22 pojavnosti 100 tisuća stanovnika a Požeško-slavonska županija još poraznije brojke od 26 pojavnosti raka vrata maternice na 100 tisuća stanovnika.