Subota, 08 Veljača 2020 12:01

Ove godine započinje izgradnja nove Državne ergele u Lipiku

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POSJET MINISTRICE POLJOPRIVREDE LIPIKU - 

LIPIK - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je radni sastanak u zgradi lipičke Gradske uprave na temu početka izgradnje nove Državne ergele lipicanaca, nakon čega je obišla postojeću Državnu ergelu Lipik.

Na radnom sastanku, uz ministricu Mariju Vučković i gradonačelnika Lipika Vinka Kasanu, sudjelovali su i lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar te predsjednik lipičkog Gradskog vijeća Mladen Dolić, kao i predsjednik Upravnog vijeća Državne ergele Đakovo i Lipik Zdravko Barać, ravnatelj te ustanove Nikola Grizelj, upravitelj Ergele Lipik Damir Jakšić te njihovi suradnici.

Nakon sastanka ministrica Vučković obišla je Državnu ergelu Lipik, a nakon toga je zahvalila gradonačelniku Kasani na svim dobrim inicijativama te istaknula kako se radi o gradu koji po glavi stanovnika povlači popriličan iznos sredstava iz EU fondova i nalazi se među vodećim gradovima u tom pogledu.

„Ovaj Grad, dokazujući svoj proaktivni pristup napravio je projektno-tehničku dokumentaciju za novu ergelu, ne ograničavajući se samo na tome nego, razmatrajući u širini, jedan razvojno kulturno-turistički koncept s osvrtom na unaprjeđenje prirodne baštine i na mogućnost ostvarivanja dodatnih prihoda iz turizma.“, rekla je ministrica Marija Vučković te naglasila kako će Ministarstvo poljoprivrede ovaj projekt podržati.

„Cjelokupni razvojni program za koji je Grad Lipik ishodio gotovo sve dozvole i napravio cjelovitu detaljnu projektno-tehničku dokumentaciju je vrijedan gotovo 50 milijuna kuna s PDV-om. Prva faza koja se odnosi na Ergelu Lipik je 14 milijuna kuna, a obveza je našeg Ministarstva da za konje lipicance, s obzirom na vrijednost ove prirodne kulturne baštine koja je i povijest Lipika i naše države osigura sredstva i mi ćemo se za to potruditi.“, izjavila je ministrica.

Na upit postoji li projekcija kad se govori o građevinskim radovima i preseljenju konja, ministrica Vučković je kazala kako očekuje da će se s radovima započeti tijekom prve polovice godine, odnosno 2020. godine svakako.

„Jedna faza projekta koji smo godinama pripremali došla je svome kraju i stoga mi je drago što je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas u jednoj pozitivnoj atmosferi posjetila Lipik i potvrdila sve ono što smo govorili, a to je da ove godine počinje izgradnja nove ergele.“, rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana te istaknuo da je za ovaj projekt građevinska dozvola ishodovana putem sredstava iz projekta prekogranične suradnje.

„Ovo je novi vjetar u leđa razvoju Lipika te konjogojstva na ovom području, ali i projektu Raminac koji će biti smješten oko istoimenog jezera i prostirati se na 89 hektara. Projekt Raminac je podijeljen u četiri faze, a prva faza je upravo gradnja nove ergele s pristupnom cestom, druga faza je adrenalinski park, treća faza su smještajni kapaciteti, a četvrta faza je gradnja novog hipodroma.“, naglasio je gradonačelnik i ovom prigodom zahvalio upravi i djelatnicima Državne ergele na dosadašnjoj, ali i budućoj suradnji, istaknuvši kako se veseli početku izgradnje nove ergele, kao i velika većina građana Lipika.

Izvor: compas.com.hr