Subota, 15 Veljača 2020 20:14

"Požeški čuvari baštine" predstavili 6. Međunarodni Festival kulenove seke u Vojvodini

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

5. MEĐUNARODNI FESTIVAL KOBASICA „KLOBASA FEST 2020.“ BAČKI PETROVAC - 

BAČKI PETROVAC – Ove subote u Vojvodini, u mjestu Bački Petrovac održao se 5. Međunarodni festival kobasica „Klobasa fest Petrovec 2020.“ koji organizira tamošnja Mjesna zajednica i Turistička zajednica. Bački Petrovac je mjesto koje je pretežno nastanjeno Slovacima i cijeli festival organiziran je po običajima Slovaka. Inače službeni jezik je tamo Slovački na svim mjestima, u trgovinama, restoranima i u ophođenju u gradu. Cijeli festival i sve pjesme su na slovačkom i najveći broj ekipa su bile slovačke ekipe iz šest država. Na Klobasa festivalu sudjelovale je 70 ekipa iz Srbije, Slovačke, Češke, Hrvatske, Mađarske i Rumunjske.

Iz Požege je i ove godine sudjelovala ekipa „Požeških čuvara baštine“ koja je ovo veliko prisustvo ekipa vrsnih kobasičara iz cijele Vojvodine i susjednih država, a posebno iz Slovačke i Češke iskoristila za promoviranje 6. Festivala kulenove seke, također već pet godina međunarodnog i najvećeg u Hrvatskoj. Osim promo materijala i pozivnica koje su uručene svim ekipama natjecatelja obavljeni su i konkretni razgovori, tako da su se osim domaće Udruge Kulen Bački Petrovac prijavile ekipe iz još nekoliko mjesta u Vojvodini. Novost je da su svoju spremnost dati uzorke na ocjenjivanje odmah izrazili po prvi puta ekipa iz Slovačke i ekipa iz Rumunjske, te iz još jedne pokrajine u Mađarskoj.

I ove godine bilo je puno rariteta, ekstra specijaliteta, puno vojvođanskih, mađarskih i slovačkih ljutih kobasica, ali i kobasica s dodatkom mesa od jelena. Naše slavonske kobasice su za sve njihove još uvijek blaže, jer po njihovim receptima stavlja se dvostruko i više crvene, slatke i ljute paprike. Uz kobasice na "Klobasijadi" bilo je i veliki broj ostalih mesnih specijaliteta, kako za degustirati, tako i za kupiti po povoljnim cijenama. Kobasice koje su se proizvodile na samom natjecanju poslije su ispečene i brojni posjetitelji su ih ubrzo uz degustaciju i pojeli.

  1. Festival kulenoveseke koji se održava 7. ožujka u Velikoj već je daleko odmakao s pripremama, a pred Požeškim čuvarima baštine je odlazak na još nekoliko kobasijada u Hrvatskoj, još jedna u Vojvodini gdje se priprema najduža kobasica na svijetu već upisana u Ginesovu knjigu rekorda sa 2035 metara dužine i jedna kobasijada u Mađarskoj.