Nedjelja, 23 Veljača 2020 15:55

9. pokladno jahanje župe Bučje

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

BUČJE - Deveto po redu pokladno jahanje selima župe Bučje dokaz je da tradicija ostaje i opstaje, vjerno ju čuvaju i mlade generacije i time njeguju ono što su im u nasljeđe ostavili njihovi stari, očevi i djedovi.

Pokladnim jahanjem se dokazuje i ljepota tradicije u Slavoniji kakvih rijetko ima u drugim krajevima lijepe naše. U pokladnoj povorci sudjeluje je 30-ak konjanika uz koje su bile i ukrašene zaprege na kojima su se vozili gosti i uzvanici koji su došli kao i prijašnjih godina uživati u nezaboravnoj manifestaciji među kojima su bili i gosti iz Tomislavgrada na čelu s načelnikom općine Ivanom Vukadinom.

Pokladna povorka je krenula iz Brodskog Drenovca prema Buču, a zadnja stanka je u Zagrađu.

Dobrodošlicu je svima koji su se odazvali poželio u ime organizatora pokladnog jahanja predsjednik Konogojske udruge Tomislav Hip. Pozdrave je uputio svima zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić, a obratio se i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

“Imamo ove godine desetak zaprega te oko 30-ak jahača. Tu su prijatelji iz naše, Osječko-baranjske i većim dijelom iz Brodsko-posavske županije. Gdje smo mi bili na ovakvim susretima sa svojim članovima i konjima tako i nama dolaze. Ruta je poznata – OPG Kovačević, pa idemo kod braće Matijević u Brodskom Drenovcu, a onda nastavljamo prema Bučju gdje će nas ugostiti naš župan Alojz Tomašević i mještani sela Bučje. Iz Bučja idemo u Zagrađe gdje imam dvije postaje od obitelji Hrvatić i Srdarević,a završetak je kod obitelji Odobašić.” - rekao je predsjednik Konjogojstvene udruge Pleternica Tomislav Hip.

“Čestitam konjogojcima i zahvaljujem se Gradu Pleternici i domaćinu Kovačeviću, ali i svim prijateljima koji će danas ugostiti jahače i zaprege kako bi kulturu i tradiciju i ljepotu slavonsku još jednom pokazali. Slavonija živi, Slavonija je bila i Slavonija će biti kao prekrasni dio domovine Hrvatske. Ponosan sam što smo i moj sin i ja vlasnici konja, uzgajamo naše lipicance. S nama su ovdje i prijatelji iz Tomislavgrada kojima želim da se danas s nama vesele i uživaju – neka se piše o ljepoti i ponosu, pokažimo naš slavonski inat i bogatstvo u ime naši djedova i otaca, a u nasljeđe našoj djeci i unucima.” - rekao je župan Tomašević koji je deveto pokladno jahanje Župe Bučje proglasio otvorenim.

 

pszupanija.hr