Petak, 06 Ožujak 2020 10:06

Sanja Vulić: Sveti Grgur u frazemima i poslovicama

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

MATICA HRVATSKA OGRANAK POŽEGA ORGANIZIRALA PREDAVANJE U SKLOPU DANA MATICE -

POŽEGA - Kao posljednje događanje u sklopu Dana Matice hrvatske, Požeški ogranak organizirao je predavanje prof. dr. sc. Sanje Vulić s Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu "Sveti Grgur u frazemima i poslovicama". Ovo predavanje ujedno je ušlo i u program i dane obilježavanja Dana grada Požege.

Predavanje je otvorila predsjednica požeške Matice Hrvatske, Ljiljana Marić: - Posebno pozdravljam našu gošću prof. dr. sc. Sanju Vulić redovitu profesoricu na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i prodekanica za međunarodnu suradnju. Prof. Vulić predaje predmete iz područja hrvatskoga jezika i hrvatske dijaspore. Njezin su trajni znanstveni interes hrvatski čakavski i štokavski govori, hrvatska pučka imena blagdana, jezik hrvatskih pisaca te jezik i književnost Hrvata u dijaspori.Voditeljica je projekta Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori. Pokrenula je i vodi Ljetnu školu za nastavnike i studente hrvatskoga jezika u dijaspori. Držala je gostujuća predavanja na visokoškolskim ustanovama i sveučilištima u Japanu, Njemačkoj, Austriji, Kanadi, Mađarskoj, Poljskoj, Ukrajini, Rumunjskoj, Bugarskoj, i Sloveniji, također u Hrvatskom prevoditeljskom odjelu Europske komisije u Luxembourgu.Autorica je i suautorica devet knjiga, oko 180 znanstvenih i 300 stručnih radova te oko 480 kraćih radova pretežito popularno znanstvenoga sadržaja. Izlagala je na 189 znanstvenih i stručnih skupova te održala oko 200 javnih predavanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Uredila je i(li) priredila za tisak 15 knjiga. Piše jezičnu kolumnu u mjesečniku Matica Hrvatske matice iseljenika. Članica je uredništva časopisa Čakavska rič, Modruški zbornik te članica Matice hrvatske.

Za grad Požegu mjesec ožujak jedan je od povijesnih najznačajnijih mjeseca, u tom mjesecu, točnije na blagdan sv. Grgura 1689. godine Požežani su pod vodstvom fra Luke Ibrišimovića oslobodili svoj grad od Osmanlija. Koje poslovice su bile vezane za sv. Grgura kojeg više ne slavimo u ovom mjesecu kojeg se još zove i "lažak" otkrila je posjetiteljima predavanja prof. Vulić. Tako smo saznali da se ožujak zove i sušnik, ali i mjesec koji najavljuje proljeće.