Subota, 07 Ožujak 2020 13:08

HPD "Sokolovac" na info štandu provirali planinarenje i rad društva

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

7. OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DAN PLANINARA  -

POŽEGA – Članovi Planinarskog društva „Sokolovac“ iz Požege prigodnim štandom u pješačkoj zoni u Požegi, skrenuli su pažnju građanima na 07. ožujak kada obilježavamo Međunarodni dan planinara. Požeški planinari ovaj dan obilježavaju duži niz godina, a uz to svoj štand sa edukativnim i promotivnim materijalima i razgovorom s građanima iskoriste za upoznavanje s brojnim aktivnostima planinara. Na ovaj način kroz prezentaciju pozivaju i nove članove među građanima da im se pridruže. Na štandu su prikazali i dio planinarske opreme koju koriste prilikom hodanja na stazama i planinarenja po planinama i planinskim vrhuncima.Štand planinara

- Ovaj Međunarodni dan planinara mi u Požegi obilježavamo sedam godina. Međunarodni dan planinara obilježavamo jer želimo ukazati na potrebu zaštite osjetljivih planinskih eko-sustava, ali i unapređenja života ljudi u planinskim zajednicama. Kao i oceani i vlažne šume, planine su nužne za život, zauzimaju oko petinu svjetskog kopnenog područja i osnovni su životni oslonac za čak desetinu ljudske populacije. Sadrže bogate resurse pitke vode, energije i biološke raznolikosti – istakao je predsjednik HPD Sokolovac Predrag Livak ujedno i predsjednik Saveza slavonskih planinara.

Štand za fdan planinaraPodsjetio je da je masovniji planinarski pokret nastao u 19. stoljeću, a prvi planinarski pothvati razumijevali su isključivo kretanje prirodom, za razliku od današnjih širokih aktivnosti koje se protežu od planinarstva, alpinizma do speleologije i orijentacije u prirodi. Planinarenje je na prvom mjestu način i stil života, a nakon toga i niz aktivnosti. Osnovni motivi za planinarenje jesu čovjekova želja za vječnim kretanjem, upoznavanjem prirode, prostora i novih ljudi, osvajanjem novih vrhunaca, potreba za ravnotežom i zadovoljstvom. Istinski ljubitelji planina cilj i sadržaj planinarenja vide u užitku, spajajući time fizički i duhovni rast.

HPD Sokolovac najavljuje jednu od najstarijih i najmasovnijih planinarskih manifestacija „Papučke jaglace“ za nedjelju 29. ožujka gdje se očekuje nekoliko tisuća planinara.