Srijeda, 15 Travanj 2020 11:40

Poljoprivredna škola je početkom ožujka bila i na Erasmus + projekt mobilnost u Sloveniji

Ocijeni sadržaj
(21 glasova)

Drugi dio mobilnosti Erasmus+ projekta Mobilnost u poljoprivredi, prehrani i agroturizmu A.N.A. učenici i nastavnici Poljoprivredno-prehrambene škole, Požega proveli su u Sloveniji u prvoj polovici ožujka 2020. godine.

Dvotjednu mobilnost učenici trećeg i četvrtog razreda u zanimanju poljoprivredni tehničar fitofarmaceut: Gabrijela Smojver, Anđelko Rezo, Mihaela Trošelj, Matej Nezić i Matea Jurković te učenici u zanimanju agroturistički tehničar: Julija Šipura, Josip Trobić, Gabrijela Josipović, Lovro Dobiš, Morena Tomljanović, Josip Turić, Antonia Lovrić, Katarina Novak i Silvija Kocijan u pratnji nastavnica Tonke Šarić i Katarine Džalto započeli su 29. veljače.

Nakon dolaska u Brežice, manji grad u istočnom dijelu Slovenije, većem dijelu učenika je organiziran prijevoz do obiteljskih gospodarstava na kojima im je bio organiziran i smještaj. Četiri učenice s nastavnicama bile su smještene u hostelu u Brežicama od kuda su svakodnevno odlazile na stručnu praksu na obližnje gospodarstvo.

Četiri gospodarstva su im omogućila obavljanje kvalitetne stručne prakse. Učenici su svoja teoretska znanja mogli primjenjivati i usavršavati tokom cjelodnevnog boravka u obiteljima. Omogućeno im je da nauče kako se baviti agroturizmom. Timarili su životinje, imali su priliku i jahati konje, radili su u vinogradu, pripremali su hranu i smještaj za goste, posluživali goste, sudjelovali su u njezi vina i ambalažiranju. Omogućeno im je da nauče puno o uzgoju, sadnji i njezi presadnica različitih vrsta povrća kako na ekološki, tako i konvencionalni način. Osim toga radili su i na različitim uređajima za obradu i pripremu tla, sijačici presadnica. Aktivno su sudjelovali na prezentaciji uređaja za sprječavanje mraza u vinogradima i voćnjacima.

Sva ova iskustva omogućuju učenicima u zanimanju agroturistički tehničar da mogu raditi na poljoprivrednim, turističkim i ugostiteljskim poslovima gospodarskog imanja, imaju znanja o ekološkoj proizvodnji povrća, voća, vinove loze i drugih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Stekli su vještine s kojima će organizirati i voditi brigu o proizvodnji kvalitetne hrane (povrća, voća, mesa, mlijeka …). Moći će planirati i vršiti nabavu robe te će biti osposobljen za čuvanje živežnih namirnica, sastavljati jelovnike, organizirati pripremu hrane, voditi brigu o ekonomičnosti rada i estetskom izgledu prostora te planirati, procijeniti i promovirati usluge i sadržaje koje pruža korisnicima.

Dok učenicima u zanimanju poljoprivredni tehničar fitofarmaceut omogućavaju da poznaju sredstva za zaštitu bilja i njegovu upotrebu te njihovo djelovanje na čovjeka i okoliš, obavlja poslove uzgoja i zaštite biljaka, primjenjujući različita sredstva za zaštitu. Primjenjuju mehanizaciju u ratarskoj, povrtlarskoj, voćarskoj i vinogradarskoj, cvjećarskoj i dendrološkoj proizvodnji te mehanizaciju u stočarstvu kao i s konzerviranjem i čuvanjem traktora izvan sezone.

Razvijanje radnih navika, poduzetničkog duha i osjećaja profesionalne odgovornosti uz razvoj strukovnih vještina su prvi korak samoaktualizacije za buduće poduzetničke pothvate ovih učenika.

Učenici su na obiteljskim gospodarstvima prihvaćeni kao dio obitelji. U obiteljskoj atmosferi se lakše učilo, ali nije nedostalalo smjeha, glazbe i zadovoljstva postignutim rezultatima.

Sudionici ovog dijela mobilnosti upoznati su i s brojnim običajima, tradicionalnom hranom, povijesti i zanimljivostima posavske Slovenije.