Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 24 Siječanj 2013 22:36

Stručno usavršavanje za učenike i profesore

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

TEHNIČKA ŠKOLA SUDJELUJE U 5 EU PROJEKATA  -

POŽEGA – Ohrabreni uspjehom prošlogodišnjeg projekta kada je grupa učenika i profesora boravila na usavršavanju u engleskim srednjim školama ove školske godine profesori Tehničke škole Požega prijavili su se čak na 5 projekata po natječajima Agencije za mobilnost i programe Europske unije za srednje škole. Ukupna vrijednost projekata je veća od 80 tisuća eura, a odvijali bi se u suradnji sa nekoliko srednjih škola iz Turske, Italije, Francuske, Potrugala, Njemačke i Slovenije. – U ovim projektima koje smo prijavili učestvovat će ukupno 50 nastavnika i 70 učenika naše škole. Krajem svibnja očekujemo rezultate natječaja. Učestvovanje u nekim projektima smo već pokrenuli, tako da neki profesori već kreću na upoznavanje s projektima – istakao je ravnatelj Vedran Neferović.

Projekte u visini 80% potrebnih financijskih sredstava financira Agencija za srednje škole, a ostatak se mora namaći od osnivača škole, tj. od županije ili sredstva osigurava sama škola. To je jedna od prepreka da se ne mogu prijaviti na više natječaja, ali s razumijevanjem ravnatelja i same škole koja osigurava početna financijska sredstva Tehnička škola će uspješno sudjelovati u još nekoliko projekata.

Marija Bošnjak, profesorica matematike vodi radnu skupini koja se prijavila na natječaj s projektom robotike za slijepe osobe, koji se provodi u suradnji s još šest europskih srednjih škola a prva suradnja kreće sa srednjom školom iz Turske.

Zoran Galić, profesor elektrotehnike vodi radnu skupinu koja provodi projekt primjene Cad Cam i CNC programa, a partner u projektu im je škola iz Portugala. U programu će sudjelovati uz učenike i 8 nastavnika koji će se susresti c CNC tehnologijom.

Hrvoje Mikolčević, profesor računalstva vodi radnu skupinu za projekt u okviru Euro-lab koji razvija robotiku u srednjim školama, a projekt se odvija u suradnji sa srednjim školama iz Njemačke, Italije i Francuske. Kako u našoj srednjoj školi još nema predmeta robotike, to će biti dragocjena iskustva u planiranju kurikuluma za taj predmet.

Goran Grgić, profesor vodi radnu skupinu koja sudjeluje u projektu približavanja modernih alata i tehnologije u svakodnevnoj nastavi od povijesti, zemljopisa, materinjeg i stranih jezika. Projekt provode sa jednom turskom srednjom školom s kojom će razmjenjivati učenike.
Denis Smojvir, profesor računalstva vodi radnu grupu koja sudjeluje u projektu Leonardo da Vinci koji razvija upravljanje i nadzor nad strojevima i suvremenoj opremi s kojom se radi strojna obrada. U sklopu projekta 16 učenika tehničara za mehatroniku odlaze u Ljubljanu gdje će razvijati i usavršavati svoja znanja.