Nedjelja, 27 Siječanj 2013 13:02

Izlet na Kapavac postat će tradicija

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OSNOVANA PLANINARSKA SEKCIJA U ZAKORENJU  -

 

 

P1140276Izletom na Kapavac, 13. siječnja 2013., kojem je  bio cilj  osvajanje tog najvišeg vrha Požeške  gore (617 m), planinari HPD-a Sokolovac  iz Požege obilježili  su osnivanje planinarske sekcije u Zakorenju, naselju na području općine Brestovac,  udaljenom  od Požege desetak kilometara. Tridesetak sudionika hodalo je trasom od Zakorenja  do Kapavca, usponom  koji je trajao oko dva sata. Krenulo  se nedaleko  od  naselja, ispred Bajinog  kijera, nakon toplih napitaka koje su požeškim planinarima i gostima iz Nove Gradiške ponudili  domaćini iz Zakorenja.

 

P1140300Desetak novih članova, uz voditelja sekcije Matiju Lončarevića, promovirat  će planinarske sadržaje na  području  općine Brestovac,  posebice među  mlađim  članovima mjesnog  Dobrovoljnog  vatrogasnog  društva u koje su mahom učlanjeni. Pri tom neće  imati  dodatnih  poslova  koje  bi  imali da  su  osnivali  zasebno  društvo, već će uz potporu Upravnog  odbora lakše uploviti u planinarske vode i organizirati  izlete,  pohode, radne akcije i druge planinarske sadržaje. Prvi zadatak novoosnovane sekcije bit će markiranje staze, dakako uz  pomoć markacijske  sekcije matičnog društva i njegove markacijske sekcije.

 

P1140279Osnivanje  sekcije u Zakorenju  u dugoj  povijesti društva, u  godini kad HPD Sokolovac obilježava 115 godina postojanja, i ima 130 članova, bit će zabilježeno  kao dokaz jačanja planinarstva na području ovog dijela Slavonije i Požeško-slavonske županije, vrlo atraktivne planinarske destinacije čuvene po ljepotama  Papuka, Krndije, Psunja, Požeške i Dilj gore, ali i vrlo popularnim pohodima kao što su Papučki jaglaci i Anđina baraka  u Velikoj, Martinje u Kutjevu, Fokina  staza u Pakracu  ....

 

Izlet na na Kapavac, najvišu  točku Požeške  gore, koja je manje  poznata  od nešto nižeg Maksimovog hrasta, u  organizaciji sekcije iz Zakorenja, bit  će tradicionalan  izlet koji će sredinom siječnja okupljati planinarska  društva iz Slavonije.

 

                                            Ana  Pirović