Utorak, 23 Lipanj 2020 15:41

Posjet Istri, Ćićariji i Učkoj

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

HPD GOJZERICA POŽEGA - 

''Zbog novonastale situacije s korona virusom u BiH (povećani broj oboljelih), u zadnji tren smo odlučili otkazati najavljeni izlet za Ramu. Kako nam ne bi propao produženi vikend, u roku odmah uspjeli smo se pregrupirati i dogovoriti novi izlet na potpuno novu lokaciju. Brzo smo pronašli smještaj u privatnom pansionu, složili plan trodnevnog izleta i krenuli u predviđenom terminu.'' – rekao je vodič i organizator ovog izleta Višeslav Turković.

Prvi dan su doputovali u Račju Vas, jedno malo pitoreskno mjestašce u srcu Ćićarije na sjeveru Istre. Smjestili se i prespavali u privatnom Pansionu Medica, kod ljubaznih domaćina Ivana i Nataše. Račja Vas je naselje s oko 30-tak stanovnika na 692 mnv, a nalazi se na teritoriju općine Lanišće. U selu se nalazi crkva Blažene Djevice Marije s 10-metarskim zvonikom, a spominje se još od 1580. godine. U središtu sela nalazi se uređeni izvor pitke vode koji je pod ključem, a ključ od izvora imaju svi stanovnici sela.

Drugi dan ujutro rano oko 5 sati krenulo je ustajanje i doručak, a ubrzo nakon toga i odlazak do obližnjeg Lanišća. Lanišće je sjedište općine i poznato je po žrtvi mladog svećenika Miroslava Bulešića, koji je 1947. godine poginuo od komunističkog noža. Naime, te godine se u selu trebala održati sveta krizma za 247 djece iz Lanišća i okolice. Ovo je trebao biti svečani trenutak za ljude ovog kraja odmah nakon oslobođenja od fašističke Italije, jer mnogi od njih položili su svoj život za oslobođenje Istre i pripajanje matici Hrvatskoj. Kad je stigla depeša komunističkih vlasti o zabrani održavanja sv. krizme, dojučerašnji partizani digli su se protiv i svojim tijelima branili su krizmanike i njihove obitelji. Komunistički batinaši nisu uspjeli spriječiti sv. krizmu, ali su zato odmah nakon održane sv. krizme na prevaru i uz pomoć milicije upali u župni dvor, gdje su smrtno raniliMiroslava Bulešića ipretukli još dvojicu svećenika. Nakon što su saslušali priču o ovom nemilom događaju od jednog mještanina i obišli župni dvor gdje se odvio ovaj nemili događaj, nastavili su stazom na Ćićariju prema planinarskoj kući Korita. S ove lokacije krenuli su osvajati vrhove u okolici, a prvi na redu bio je najviši vrh Ćićarije Veliki Planik 1272 mnv s kojeg se pruža odličan pogled na Učku i vrh Vojak. Nakon uspona slijedio je povratak u Korita i novi uspon na obližnji Županj vrh 1138 mnv, te povratak i odmor u Koritima uz piće i domaću hranu. Za kraj ostao je dug i naporan povratak sedlom preko vrha Orljak 1106 mnv, natrag u Račju Vas. Po povratku čekala ih je večera i odmor, te slavlje za tri osvojena vrha u jednom danu.

Treći dan započeo je nešto kasnije oko 6 sati ustajanjem i doručkom, a nakon toga napustili su apartman i krenuli u smjeru Huma – najmanjeg grada na svijetu. Po dolasku u Hum slijedio je kratak obilazak zidina i ostalih zdanja, te nakon svega odlazak prema Učkoj. Na Učkoj dočekala ih je kiša i planinarski dom Poklon, koji je još uvijek zatvoren zbog COVID-19. Pokušali su čekati da se vrijeme smiri i kiša stane, ali ona je neumoljivo nastavljala s padanjem. Pošto nije bilo drugog izbora, krenuli su prema vrhu unatoč padalinama. Nakon sat i 40 minuta mukotrpnog penjanja po mokrim stijenama i blatu, stigli su na Vojak 1401 mnv- najviši vrh Učke i cijele Istre.Gorese nalazi kula s koje se pruža odličan pogled na cijelu Istru i Kvarner, Velebit, te Alpe u Sloveniji. Ovdje su naletjeli na jednu obitelj iz Požege, te poznate i drage im Splićane s kojima su nastavili druženje i odmor. Nakon odmora slijedilo je fotografiranje i spust dolje po klizavom terenu. Spustivši se dolje zajedno su otišli do obližnjeg Pansiona Učka, gdje su uz kavu i topli čaj dogovorili neke nove planinarske poduhvate. Nakon druženja slijedio je rastanak s Ivanom koja se uputila za Pazin, dok se ostatak ekipe vratio natrag u Požegu. Do iduće zgode i nezgode.

(Planinarski vodič HPS-a – Višeslav Turković – HPD Gojzerica Požega)