Subota, 27 Lipanj 2020 09:51

Šampion 40. Kulenijade među 44 uzorka kulen Sare Petersdorfer iz Bistrinaca

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

ODRŽANO 40. JUBILARNO IZDANJE POŽEŠKE KULENIJADE U NEŠTO IZMIJENJENOM KORONA IZDANJU - 

POŽEGA - Unatoč korona krizi koja nas drži već četvrti mjesec održano je rođendansko i jubilarno izdanje 40. Kulenijade u Požegi. Majstori kulena iz  cijele Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema odlučili su i ove godine sudjelovati sa uzorcima kulena, kako bi predstavili svoje najbolje proizvode, te je na ovogodišnje ocjenjivanje pristiglo 44 uzorka. Ocjenjivanje je održano u Hotelu Grgin dol, gdje su kulenari donosili svoje uzorke pred ocjenjivačku komisiju, no zbog epidemioloških mjere ove godine nije bilo svečane dodjele diploma ovogodišnjim natjecateljima, nego će im plakete i diplome biti poslane poštom. Izostala je ove godine i velika degustacija za građane na trgu zbog nemogućnosti okupljanja većeg broja ljudi i provođenja svih epidemioloških mjera.

Nakon ocjenjivanja održana je press konferenciji, a rezultate ocjenjivanja prezentirao je predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje kulena Mato Matijević, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Požege Silvija Podoljak i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

- Velika mi je čast predstaviti kraljicu kulenova u Požegi, od 44 uzorka na kulenijadi koja se održava po 40. put i kao takva je najstarija u Hrvatskoj. Svih pet slavonskih županija ovdje imaju svoje predstavnike proizvođače kulena. Ova najpoznatija slavonska delicija ponovno je pokazala svoju tradiciju, pokazala Slavoniju u njenom bogatstvu i raskoši, pokazala što je Slavonija u biti.Čestitam pobjednici - istakao je gradonačelnik Puljašić, koji će pobjednici kada dođe u Požegu uručiti uz šampionsku plaketu i novčanu nagradu od 3.000 kuna koje je pokrovitelj Grad Požega.

Pobjednicom ovogodišnje Kulenijade u Požegi proglašena je Petersdorfer Sara iz Bistrinaca. Obitelj Petersdorfer je ove godine sa svojim kulenom i kulenovomsekom dobila već nekoliko zlatnih odličja, tako je sudjelovala na 6. Festivalu kulenoveseke, najvećem Hrvatskom i međunarodnom ocjenjivanju kulenoveseke, koje organiziraju Požeški čuvari baštine gdje su dobili Veliku zlatnu plaketu među 124 uzorka, a njihov kulen se pozlatio i na Kulenijadi u Jagodnjaku.

Na natjecanje je ove godine pristiglo 44 uzorka, od kojih je dodijeljena jedna šampionska titula, 5 zlatnihplaketa, 15 srebrnihplaketa, 16 brončanih plaketa a 7 uzoraka nije prešlo bodovni prag te su dobile zahvalnice za sudjelovanje. Predsjednik ocjenjivačke komisije Mato Matijević koji već niz godina sudjeluje u ocjenjivanju, ističe da su uvijek primjetna poboljšanja kvalitete kulena iz godine u godinu. Jer ovo je uz ocjenjivanje kvalitete i natjecanje gdje se kulenarima ukazuje gdje su pogriješili, oni to prihvaćaju i svake godine poboljšavaju svoju kvalitetu. Prijašnjih godina organizirana su i edukativna predavanja za proizvođače kulena, koje je ove godine izostalo upravo zbog epidemijskih mjera.