Ponedjeljak, 18 Veljača 2013 08:53

Obilježavaju 80. godišnjicu društva

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

 

LOVAČKO DRUŠTVO „VRANOVAC“ VETOVO -

 

LUKAČ – Jedno od aktivnijih društava, Vranovac Vetovo, tradicionalno nakon završenih lovnih aktivnosti priređuje lovačku zabavu na koje lovci dovode i svoje supruge. Uz lovačke specijalitete i svirku Nehajskih bećara lovci su se pokazali i kao dobri plesači.

LD Vranovac je utemeljeno 1933. godine, danas ima 52 člana koja su raspoređena u tri lovne grupe, Vetovo, Podgorje i Hrnjevac-Lukač. Raspolažu sa 1800 ha lovišta na obroncima Papuka i 2.700 ha ravničarskog lovišta. Imaju izgrađenu svu lovačku infrastrukturu i svaka lovna grupa svoju lovačku kuću. – Lovačke kuće su u potpunosti opremljene za boravak i rado nam dolaze lovci iz Slovenije i Italije, koji borave i više dana u lovu i našim lovištima. Na taj način mi smo već godinama u lovačkom turizmu. Naša lovišta obiluju divljom svinjom, a imamo i znatan broj jelenske divljači – istakao je Zdenko Maglajić, predsjednik društva. Za svoj fond divljači brinu se hraneći divljač, a već su postavili u lovištu i tri automatske hranilice koje doziraju potrebnu hranu za divljač. Ovih dana montirat će i četvrtu automatsku hranilicu.

Najstariji lovac u županiji

Društvo u svom članstvu ima i najstarijeg lovca u županiji, Adama Balentovića, (1925.g.) koji je lovac od 1946. godine, dakle punih 66 godina.lovac1


Lovac je postao kada je došao u službu za učitelja u Podgorje. Iako rodom iz Županje brzo se prilagodio novom kraju i postao i lovac u mjesnom lovačkom društvu. Lovački ispit položio je 1948. Godine, a u društvu je obavljao niz dužnosti, posebno tajnika u nekoliko mandata. Danas je u mirovini, ali još uvijek aktivan. U svom bogatom lovačkom stažu stekao je i niz trofeja, 10-tak jelena, srnjaka, divljih veprova, koje sa ljubavlju i evidencijom o svakom trofeju čuva u svom domu.