Četvrtak, 07 Ožujak 2013 10:33

Završavaju proširenje doma

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

12. IZBORNA SKUPŠTINA ČEŠKE BESEDE BJELIŠEVAC  -

 

BJELIŠEVAC – Jedna od aktivnijih Čeških beseda u našem kraju svakako je ona iz Bjeliševca, a to je pokazala i godišnja skupština na kojoj je analiziran rad. Bilo je tijekom godine mnogo gostovanja i organizacija priredbi, a gostovali su na Danima Čeha u Prijedoru i Strmcu, Našem jaru u Kaptolu i Doljanima, Žetvenim svečanostima u Končanici, na kutjevačkom i požeškom festivalu, smotri folklora u Jakšiću, običajima starog zavičaja u Pleternici, Karavani prijateljstva, Kulturnom ljetu u Požegi, obilježavanje božićnih običaja i dr.

IMG 3264U društvu djeluje mješovita pjevačka skupina odraslih, mali i veliki folklor, a sa njima će i ove godine gostovati na brojnim mjestima. Za to će im planiraju dostajati oko 33 tisuće kuna, u čemu im pomaže općina Kutjevo. Gradonačelnik Ivica Nikolić je na skupštini istakao da je grad Kutjevo financiralo projektnu dokumentaciju te da će uz 170 tisuća kuna koje su dobili za dogradnju doma od Saveza Čeha i češke države potrebna sredstva dodati i grad Kutjevo. Dogradnja je u tijeku i očekuje se završetak ove godine. Leonora Janotova, predsjednica Saveza Čeha istakla je dobar rad i suradnju besede s lokalnom zajednicom, zbog koje je i odobrena potpora za dogradnju doma, koji će svakako poboljšati ovaj rad.

U novi Upravni odbor izabrani su Josip Uličnik, Goran Hruška, Alenka Hruška, Zvonko Uličnik, Zvonimir Hruška, Emil Hruška, Vlasta Mahaček, Damir Hruška, Slavko Uličnik, Franjo Mahaček i Sandra Uličnik.

Beseda organizira i ostale aktivnosti u selu, pa je tako projektom sa udrugom Slagalica iz Osijeka izgradila dječje igralište, a ove godine postavila i sjenicu na igralištu vrijednosti 15 tisuća kuna. Planiraju s nekoliko projekata raditi i dalje na poboljšanju života u Bjeliševcu te opremanju i radu u svom domu. Nastavit će i s organizacijom škole češkog jezika.