Nedjelja, 17 Ožujak 2013 11:26

Pješačili od Lapjaka snježnim stazama Papuka

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

31. PAPUČKI JAGLACI PRIVUKLI PREKO 1000 PLANINARA -

 

VELIKA – Iako su tradicionalno Papučki jaglaci uvijek navještavali proljeće i proljetne cvjetnice, ovogodišnji 31. po redu Papučki jaglaci održani su po lijepom zimskom pejzažu. Prohladan, ali sunčan dan okupio je na startu, od ove godine ponovno u krugu Planinarskog doma Lapjak, preko 1.000 planinara iz čak 40 planinarskih društava iz cijele Hrvatske, ali i planinara iz planinarskih društava iz susjedne BiH te Pečuha iz Mađarske.jag5

 

 - Kako smo uspjeli u funkciju staviti donji dio našeg Planinarskog doma Lapjak, u kojemu su u uređeni prostor restorana i velika dvorana za sastanke odlučili smo se da Papučki jaglaci kao nekada krenu od našeg doma. Inače da podsjetim da su Papučki jaglaci kao planinarska manifestacija počeli povodom obilježavanja Dana žena 1983. godine, i da su se do sada održavali svake godine, izuzev ratne 1991. godine u vrijeme Domovinskog rata – istakla je Ana Pirović, zadužena za odnose s medijima Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac iz Požege, organizatora Papučkih jaglaca. Društvo koje je vlasnik Planinarskog doma Lapjak očekuje nastavak adaptacije u kojemu bi se uredili gornji kat i podkrovlje sa spavaonicama, te dom u cjelosti, no za to treba još 2 milijuna kuna, što je za jedno malo društvo nedistižno i svakako će trebati pomoć šire društvene zajednice. Šansa društvu leži i u  pretpristupnim fondovima Europske unije koji svakako pomažu ovakve udruge koje promiču zdrav život, očuvanje okoliša i brinu za slobodno vrijeme stanovištva.

 

Planinari su kretali ove godine sjag4amo putem četiriju staza, jer se putem najzahtjevnije staze prema Jankovcu nije išlo zbog velikog snijega i leda. Za sve staze osigurani su vodiči iz planinarskog društva i Stanice gorske službe spašavanja Požega. Staze su bile prilagođene željama i mogućnostima planinara, koji su mogli izabrati pravce od 2- 3,5 sati hoda.

 

Na povratku za sve planinare ispred planinarskog doma organizirana je okrjepa i ručak, a u nastavku glazba za koju je zadužena grupa Amor i ples.