Ponedjeljak, 15 Travanj 2013 09:27

Sa svojim bogatstvom nastupili u Parizu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PARK PRIRODE PAPUK – GEOPARK - 

Park prirode Papuk, jedan je od 19 zaštićenih prostora u Republici Hrvatskoj u kategoriji nacionalnih parkova i parkova prirode čiju zaštitu proglašava Sabor RH. Tako je Park prirode Papuk zaštićen 1999. godine zbog iznimne geološke, biološke i kulturno-povijesne vrijednosti, sažete granicom zaštićenog prostora na 33.600 ha u području tzv. Slavonskih gora, Papuka i Krndije. Zbog najveće geološke raznolikosti koju možemo naći na prostoru Republike Hrvatske, Park prirode Papuk je 2007. godine uvršten u obitelj geoparkova (geoloških parkova) kroz članstvo u Asocijaciji europskih geoparkova – European Geopark Network (EGN) te Svjetske mreže geoparkova – Global Geoparks Network (GGN).

Od samog osnutka 2000. godine EGN i GGN djeluju pod potporom UNESCO-a, no prošle godine je odlučeno o pokretanju konkretizacije i  formalizacije odnosa između Svjetske mreže geoparkova i organizacije UNESCO-a u smislu novog Programa ili Inicijative. Tako je u rujnu 2011. godine na 36. UNESCO–voj generalnoj skupštini, donesena Rezolucija o geoparkovima, prihvaćena i od samog Izvršnog odbora UNESCO-a. Na 37. Generalnoj skupštini UNESCO- a koja će se dogoditi u studenom 2013. godine, Svjetska geopark inicijativa (UNESCO Global Geoparks Initiative) izglasavanjem postati će i službeni program UNESCO-a vezan uz prirodnu baštinu kao što je Svjetska baština – World Heritage site – NP Plitvička jezera te Čovjek i biosfera, MaB – Velebit i Regionalni park Mura-Drava te će i Parku prirode Papuku biti omogućeno korištenje UNESCO-ov prestižnog logotipa.1491IMG

Jedna od brojnih aktivnosti EGN-a tijekom godine je održavanje sastanka Savjetodavnog odbora i Koordinacijskog odbora u kojemu svaki geopark ima 2 predstavnika pa tako i PP Papuk, Gorana Radonića i Gorana Pavića. U svjetlu formalizacije odnosa geoparkova i UNESCO-a kao mjesto za ovakav sastanak određeno je sjedište UNESCO-a u Parizu, kako bi se upoznali sa tijelima UNESCO-a, ali i prezentirali Nacionalnim delegacijama pri UNESCO-u svoj rad kroz prezentaciju lokalnih proizvoda iz 52 geoparka iz 17 država Europe.

Sastanak Koordinacijskog odbora Asocijacije europskih geoparkova održavao se 21. i 22. ožujka u prostorijama UNESCO-a u Parizu i na njemu se uobičajeno raspravljalo te su se donosile odluke o dosadašnjem i budućem radu. Možda bi kao posebno važno trebalo izdvojiti primanje u članstvo dva nova geoparka, člana EGN-a – Azori Geopark (Portugal) i Karavanke Geopark (Austrija/Slovenija). Danas Asocijacija europskih geoparkova broji 54 članova iz 18 europskih država te 92 člana Svjetske globalne mreže geoparkova.

U redovnoj proceduri revalidacije određeno je da su revalidatori koji dolaze ove godine u lipnju u Park prirode Papuk, Martina Paskova (Bohemian Paradise Geopark) i Vivian Dargery (Luberon Geopark).

1490IMGZa potrebe prezentacije Europske asocijacije geoparkova EGN-a u UNESCO-vom sjedištu, upriličen je prijem za Izaslanstva nacionalnih delegacija pri UNESCO-u, gdje su 52 geoparka uz kulisu prezentacije putem plakata izložili i omogućili kušanje lokalnih proizvoda iz svojih područja. Park prirode Papuk je također imao zapažen štand na kojem su uz plakat sa prikazanim fotografijama najljepših geoloških fenomena, biljnog i životinjskog svijeta te kulturne baštine, prezentirane brošure o geoparku uz kušanje izvrsnih vina kutjevačkog vinogorja koje se nalazi unutar granica geoparka te tradicionalnih domaćih kolača našeg područja. Možemo se pohvaliti da su naš štand pohodili brojni ambasadori koji su imali riječi samo hvale za Papuk, Hrvatsku, kao i za kvalitetna vina koja su kušali – rekao je Goran Radonić, nakon povratka iz Pariza.

Nastupila nova ravnateljica parka

Početkom travnja ove godine na osnovu provedenog kandidacijskog postupka, imenovana je i stupila je na dužnost nova ravnateljica Javne ustanove Parka prirode Papuk, mr.sc. Kristina Kožić. Ravnateljica je po zvanju diplomirani ekonomist te će svojim znanjem i radom voditi ovo zaštićeno područje u sljedećem mandatnom četverogodišnjem razdoblju na koju ju je imenovao ministar resornog Ministarstva zaštite okoliša i prirode, gosp. Mihael Zmajlović.