Utorak, 16 Travanj 2013 10:22

Obilježili 80 godina društva

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

LOVAČKO DRUŠTVO „PAPUK“ BIŠKUPCI  -

 

POVODOM OBLJETNICE IZDALI MONOGRAFIJU O POVIJESTI DRUŠTVA, LOVA I RAZVOJU LOVSTVA U BIŠKUPCIMA I VELIČKOM KRAJU

BIŠKUPCI – Svečanom sjednicom članovi Lovačkog društva „Papuk“ Biškupci te njihovi gosti i uzvanici obilježili su vrijednu obljetnicu, 80 godina postojanja društva.

IMG 6416Povodom ove velike obljetnice najzaslužnijim članovima dodijeljene su nagrade i priznanja Hrvatskog lovačkog saveza. – Obilježavamo ovu zaista značajnu obljetnicu jednog lovačkog društva, a ljudima koji su obilježili svojim radom ovo društvo pripadaju nagrade i priznanja. nagrađeni neka ova visoka priznanja HLS s ponosom nose i da im to, kao i drugima bude poticaj za dalji rad – istakao je prilikom uručenja u ime predsjednika HLS Đure Dečaka, predsjednik Lovačkog saveza županije Zdravko Vujnović. Lovačko odlikovanje 3. reda HLS-a dobio je Stjepan Marković, Željko Šljerić, Marko Barukčić, Željko Peternel i Stjepan Odvorčić. Lovačko odlikovanje 2. reda dobili su Borislav Tomašević i Alojz Bunjevac, a odlikovanje 1. reda dobio je Robert Sakoman, predsjednik LD Papuk. Zlatnu plaketu kao najveće priznanje Hrvatskog lovačkog saveza dobili su dugogodišnji lovački aktivista i tajnik društva Stipe Barukčić i Lovačko društvo „Papuk“ Biškupci, za sve što su učinili na razvoju lovstva, ali i u humanitarnom dijelu primajući za vrijeme rata i izbjeglice u svoj lovački dom.

IMG 6423- Društvo počinje djelovati 1933. godine, a ovom monografijom onima koji dolaze poslije nas ostavljamo pisane podatke o članovima društva iz kojih se može isčitati da su bili vrijedni, marljivi ljudi i uzoriti lovci. Nije se samo lovilo, već se i radilo na zaštiti divljači, izgradnji lovno-tehničkih objekata, gradnji lovačkog doma, sadnji remiza i bilja za prehranu divljači. Posebno treba istači aktivnosti lovaca u društvenom životu našeg mjesta, općine i županije, sudjelovanje u raznim sportskim natjecanjima, posebno u natjecanju i prikazivanju svojih kulinarskih umijeća u humanitarnim akcijama. Članovi LD su dali i svoj obol u Domovinskom ratu, u sastavu 123. brigade, rezervnom sastavu policije i Narodnoj zaštiti – istakao je u svečanom referatu, tajnik Stipo Barukčić.

IMG 6451Među prvim lovačkim društvima Lovačko društvo „Papuk“ je povodom ove obljetnice izdalo i svoju monografiju, koju je priredio dugogodišnji novinar Jelenko Topić. Monografiju je predstavila prof. Dijana Klarić. Na 160 stranica predstavljena je povijest lovstva, biškupački i velički kraj, početak lovstva u Biškupcima, osnivači društva, dug i plodonosan rad članova i društva, predstavljeni zaslužni članovi, povijest društva kroz razne medije, uz mnoštvo fotografija i dokumenata koji su svjedočili toj povijesti.