Četvrtak, 09 Svibanj 2013 13:06

Nagrađena trenkovačka škola

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

„ŠKOLA - PRIJATELJ STARIJIH: NAUČI ME, NAUČIT ĆU TE” -

TRENKOVO - Na natječaj koji je raspisala Royalova zaklada za međugeneracijsku solidarnost „ Škola – prijatelj starijih“ prijavilo se 69 osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Među njima novčano su nagrađene Osnovna škola Sirač iz Sirača, Osnovna škola Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog i Osnovna škola Vladimir Nazor iz Trenkova. Te škole, prema ocjeni Komisije, osmišljavaju i provode izvrsne volonterske programe u kojima učenici sudjeluju u razmjeni iskustava, znanja i vještina s osobama treće životne dobi. Cilj natječaja je razvijanje socijalne osjetljivosti najmlađih za osobe treće životne dobi i senzibiliziranje javnosti za potrebe starijih te njihovu veću društvenu uključenost.

Trećenagrađena, trenkovačka škola, u svoje je aktivnosti uključila osobe od šest do 90 godina. Glavni projekt sastoji se od tri programa: „Učimo od starijih“, „Učimo starije“ i „Učimo jedni od drugih“. U kreativnim radionicama prenose znanja i vještine predenja i pletenja vune, pečenja tradicionalnih kolača, sadnje cvijeća, izvedbe slavonskih kola i napjeva. Umirovljeni stomatolog predaje najmlađima o higijeni zubi, bivše djelatnice škole čitaju djeci lektiru ili ih poučavaju pecanju, a umirovljeni policajac o sigurnosti u prometu. Djeca uče starije osnovama rada na računalu, plesanju zumbe, upoznaju ih s uporabom mikroskopa. Mlađi i stariji provode slobodno vrijeme u brojnim zajedničkim sadržajima: igraju društvene igre, proslavljaju rođendane, odlaze na izlete i organiziraju sportske igre prilagođene starijoj generaciji.

Delegacija učenika, Doma za starije i nemoćne osobe iz Velike s kojima su sudjelovali u projektu i Maja Petrović, voditeljica cijelog projekta otputovali su u Zagreb na preuzimanje priznanja i novčane nagrade.