Subota, 25 Svibanj 2013 12:46

Unatoč teškoj situaciji vatrogastvo funkcionira u potpunosti

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

REDOVNA IZVJEŠTAJNO IZBORNA SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

POŽEGA –Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije održala je svoju redovnu izvještajno izbornu skupštinu, na kojoj je za slijedeći četverogodišnji mandat izabrala Željka Petrovića ponovno za predsjednika i pročelnika, za njegovog zamjenika Damir Colosetti, a Josipa Ugrina za županijskog vatrogasnog zapovjednika. Izabrano je i 32 člana Skupštine Vatrogasne zajednice županije. Stjepan Pavliček izabran je za počasnog predsjednika VZŽ.

IMG 9675Unatoč teškoj financijskoj situaciji u kojoj se nalazi cijelo društvo a ponajviše naša županija, po izvještajima je ocijenjeno da vatrogastvo na području županije funkcionira u potpunosti, da se iz skromnih sredstava nabavlja i oprema, ali najviše iz donacija. Posebno veliki naglasak dan je na obučavanje, kako iz vatrogasnih znanja, ukupno 276 osoba u zvanju vatrogasaca i vatrogasnih dočasnika, tako i iz specijalnosti za koje se obučavaju vatrogasci. Za rukovanje motornom pilom obučeno je 150 vatrogasaca, a za ostale specijalnosti kao gašenje šumskih požara, rukovanje s aparatima za disanje, gašenje požara iz helikoptera i dr., nekoliko desetaka vatrogasaca.

slika dvdVatrogastvo županije koje je uglavnom osnovano na Dobrovoljnim vatrogasnim društvima i dalje se financira bez učešća države, samo iz proračuna županije i lokalnih zajednica s teritorija kojima pripadaju, što su nedostatna sredstva za razvoj, tek za održavanje funkcije. Država i dalje financira samo profesionalne postrojbe koje su neke lokalne sredine osnovale i bez prijeke potrebe, ali su na taj način brigu financiranja vatrogastva prebacile na državu. Županija koja se na taj način ponašala racionalno kao naša na taj način je kažnjena.

Priznanje za životno djelo i 60 godina rada u vatrogastvu, plaketu HVZ s likom Đure Deželića dobio je Petar Matijević iz Požege, a za najbolji pothvat u hrvatskom vatrogastvu priznanje i zlatnu medalju dobio je Tomislav Štokić, zapovjednik DVD Lipik, za izuzetno zalaganje prilikom gašenja požara u lipičkom Studencu. Za dvadesetogodišnji rad u Vatrogasnoj zajednici županije priznanje je dobio Đuka Đurčević.