Petak, 21 Lipanj 2013 09:43

Prvi puta okupili se baš u Pleternici prije 36 godina

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

REDOVNA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA SLAVONIJE I BARANJE -

PLETERNICA - Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica bila je u utorak domaćin članovima Društva knjižničara Slavonije i Baranje. Stotinjak knjižničara okupljenih na redovnoj skupštini Društva prvi je pozdravio ravnatelj pleterničke Knjižnice Franjo Novak. - Zadovoljstvo mi je istaći kako je prva skupština našeg Društva održana baš u Pleternici 1977. godine a još mi je veće zadovoljstvo što smo,evo, nakon 36 godina ponovo vaši domaćini – istakao je Novak.IMG 0629 Zadovoljstvo što Pleternica ima priliku ugostiti knjižničare iz cijele Slavonije i Baranje izrazila je i gradonačelnica Antonija Jozić. Upoznala je potom goste s projektima koji su proteklih godina realizirani ili se upravo završavaju. - Želimo od malo većeg sela napraviti mali grad ugodan za življenje koji će biti prepoznatljiv po svom poduzetništvu, obrtništvu i kulturi u cijeloj Slavoniji. - kazala je gradonačelnica Jozić. Riječi dobrodošlice svima je uputio i župan Alojz Tomašević. - Očuvati pisanu riječ i nastojati ju približiti svakom čovjeku, što vi činite kroz svoj posao, važan je zadatak. Tim više ako se zna da je očuvanje pisanih dokumenata garancija opstojnosti svakog naroda, pa i našeg – naglasio je župan Tomašević.

   Predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva Marijana Mišetić najprije se prisjetila obilježavanja 105-te obljetnice osnivanja pleterničke knjižnice, a potom je pohvalila domaćine. - U Hrvatskoj postoji petnaest regionalnih društava a vaše, slavonsko, uz bjelovarsko društvo, je među njima najživlje – rekla je Mišetić. Knjižničare Slavonije i Baranje još su pozdravili ravnateljica OŠ Fra Kaje Ađića Anka Dorbić i u ime Pleterničana, član Udruge "Pleternički čoraci", IMG 0626Ivan Rotar.

   Skupština Društva knjižničara Slavonije i Baranje održana je u Plavoj dvorani Školske sportske dvorane a prije početka skupa, članovi Društva su razgledali sadašnje prostorije Knjižnice i potom zgradu nove knjižnice. Posjetili su i svetište "Gospe od Suza", pleternički park, mini hidroelektranu i druge znamenitosti grada. Za dobro raspoloženje su se brinuli članovi KUD-a "Orljava" i Zavičajne zajednice "Rama" kao i mladi glazbenici škole.