Petak, 05 Srpanj 2013 17:31

Maloljetni zatvorenici dobili računala, tenisice i lopte od Ive Josipovića

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

HUMANE ZVIJEZDE HRVATSKE 03 -

POŽEGA - Članovi udruge  "Humane zvijezde Hrvatske 03 " posjetili su Kaznionicu u Požegi. Damir Škaro boksač, Slaven Knezović glumac, Zoran Zekić, Igor Tolić i Dražen Posavac nogometaši, Branko Tušek savjetnik za sport predsjednika Josipovića i, Dejan Pap tajnik udruge donijeli su pet računala, tenisice i lopte u maloljetnički zatvor.IMG 1591

- Udruga postoji već 10 godina i organizira humanitarne sportske priredbe, nogometne utakmice s humanim karakterom sakupljanja pomoći za djecu s posebnim potrebama u razvoju, djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i onoj djeci kojoj je pomoć potrebna uz poticaj, "sportom protiv droge", "sportom za zdrav život", "sportom za osmjeh" i "STOP - nasilju u sportu i diskriminaciji. Kroz udrugu je prošlo preko 100 ljudi, od naših vrhunskih sportaša, glumaca do ljudi iz politike. Ova donacija je iz ureda predsjednika RH Ive Josipovića, koja je i naš doprinos mladima koji su nažalost u kaznionici. Oni su dio našeg društva i o njima treba razmišljati, da se što prije uključe u njega i socijaliziraju. Drago nam je što smo u kaznionici kod naše kolegice Ranke Farkaš, koja vodi naš programski savjet. IMG 1586Ona i Zvonimir Boban su dogovorili posjet. Nažalost, Zvone nije mogao doći, ali mislim da smo svejedno dobra ekipa - izjavio je  Branko Tušek predsjednik udruge te dodao da je jedan od ciljeva udruge obuhvatiti što veći broj djece i mladih i poticati ih na bavljenje sportom, razvijati sportsku kulturu kroz sudjelovanje u humanim događanjima i pružanje pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

 - Apsolutno je zadovoljstvo pomoći bilo kome, a naročito mladim ljudima i djeci. Mislim da smo ovakvim radom i igranjem dali velik doprinos. Najbolji osjećaj je pomoći ljudima. Puno ljepše je zaspati nakon toga - rekao je Slaven Knezović, glumac.

- Trenutno u kaznionici imamo 16 maloljetnika. To su sve teška kaznena djela, od ubojstava do razbojništva. To je jedna faza u životu u kojoj su većinaIMG 1610 počinjenih djela bez namjera. S njima treba raditi, treba se dogovarati, motivirati ih, biti im podrška, izbjegavati naredbe. Ako je obiteljska situacija dobra, mora ih se malo podržati. Ima i teških situacija, a negdje je pak predobro. Jedva čekaju ovu opremu jer ovdje pohađaju tečaj računalstva i sportske aktivnosti. U skladu sa sigurnosnim mjerama, ne mogu koristiti elektroničku poštu. Imaju obavezno osnovno obrazovanje, a srednjoškolsko je konzultativna nastava, to košta i ovisno o obiteljskoj situaciji se mora nešto donirati. Mogu završiti srednju školu iako ne idu van. Trenutačno ih dvoje pohađa četvrti razred - rekao je  Željko Mrgan, voditelj Odjela za  maloljetnike u požeškoj Kaznionici.