Četvrtak, 15 Kolovoz 2013 12:25

Učvrstimo i ljubavlju odjelotvorimo svoju vjeru

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEŠKA BISKUPIJA SLAVILA SV. LOVRU, SVOGA NEBESKOG ZAŠTITNIKA  -

 

POŽEGA - Požeška biskupija na blagdan sv. Lovre proslavila je svoga nebeskog zaštitnika kao i zaštitnika biskupijskog Caritasa. Središnje slavlje u starodrevnoj istoimenoj požeškoj crkvi predvodio je mons. Nikola Kekić, križevački vladika uz koncelebraciju šibenskog biskupa Antu Ivasa i domaćeg Antuna Škvorčevića te brojne svećenike. Na slavlju su pored vjernika sudjelovali župni Caritasovi volonteri i oni koji su primali biskupijsku stipendiju tijekom minule školske godine.

P8101395 sv. LOvroKriževački vladika Kekić kazao je kako je sv. Lovro kojem je uzor bio prvomučenik đakon Stjepan pun Duha Božjega svoje dužnosti vršio savjesno sav predan Bogu i Crkvi kojoj je pripadao. – Na početku ovog euharistijskog slavlja zapitajmo se kako svatko od nas ovdje nazočnih vršimo svoje dužnosti kako prema Bogu tako i prema svojim bližnjima – istaknuo je vladika.

P8101458U prigodnoj propovijedi vladika je podsjetio kako je svetome Lovri papa Siksto II. povjerio da uz đakonsku službu bude kao neka vrsta kancelara koji će voditi brigu o crkvenim spisima, materijalnom dobru Rimske Crkve. Svi ti poslovi išli su mu jako dobro. A onda je došao najveći ispit u životu. Pogaziti sve u što je do tada vjerovao, pokleknuti pred neprijateljem Crkve, odreći se Krista ili hrabro i neustrašivo posvjedočiti da je kršćanin i da je za Krista spreman poći u smrt. Tako je Lovro postao mučenik. – I to malo zrno zvano Lovro s ognja je bačeno u zemlju da bi iz njega izraslo plodonosno stablo s kojega kršćanski svijet već evo više od 1750 godina bere sočne duhovne plodove. Takvih junaka, takvih zaljubljenika u Boga, Crkva danas itekako treba – poručio je vladika Nikola Kekić.

Nakon misnog slavlja u Dvorani sv. Terezije Avilske održao se poseban program za Caritasove volontere i stipendiste na kojem su oni svjedočili o svome radu i djelovanju.