Utorak, 03 Rujan 2013 17:16

Leteće mete gađalo 17 ekipa lovačkih društava

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

ŽUPANIJSKO NATJECANJE U LOVNOM STRELJAŠTVU – TRAP  -

 

BZENICA – Na strelištu Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije u Bzenici protekle nedjelje održano je natjecanje u lovnom streljaštvu u kategoriji trap. Na natjecanje se odazvalo 17 ekipa iz LD Vranovac Vetovo, LD Strijela Bektež, LD Fazan Ruševo, LD Šljuka Brestovac, LD Sv. Hubert Požega, LD Papuk Biškupci, LD Slavuj Gaj, LD Lapjak Velika, LD Jelen Požega, LD Sokolovac Požega, LD Dilj Buk, LD Fazan Pakrac, LD Vidra Čaglin, LD Slavonac Kutjevo, LD Šijak Požega, LD Šljuka Pleternica, LD Kuna Paka. IMG 8280Otvarajući natjecanje predsjednik Županijskog lovačkog saveza Zdravko Vujnović pohvalio je sva lovačka društva koja su poslala ekipu na ovo županijsko natjecanje, ali izrazio svoje nezadovoljstvo što se na županijskom natjecanju nisu našle ekipe svih 28 lovačkih društava, koja djeluju na području županije. To su uglavnom slabije aktivna društva i to se mora u budućnosti promijeniti.

IMG 8284Natjecanje je pucanjem u leteću metu, glinenog goluba simbolično otvorio župan Alojz Tomašević. No kako nije uspio pogoditi iz prvog hitca leteću metu predstavnici lovačkih društava obećali su mu kao vlasniku počasne lovačke iskaznice obvezno pozivanje u gostinjski lov, jer kažu da će im divljač ostati sačuvana. Svečani postroj ekipa kao domaćin pozdravila je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić i zaželjela dobar uspjeh svim strijelcima.

IMG 8297Glineni golubovi u kategoriji trap gađaju se na odstojanju od 11 metara od stroja za izbacivanje s puškom u pripravnom stanju. Podizanje puške u rame dozvoljeno je tek nakon izbacivanja mete, koju aktivira sam lovac pomoću svog glasa na mikrofon. Krivulje leta glinenih golubova izbacuju se pod raznim kutovima, a dozvoljen je maksimalni kut od 35o. Glineni golub leti najdalje 55 – 60 metara i u tom letu lovac strijelac mora ga pogoditi, što mu se računa kao bod.

Najboljim strijelcem pokazao se na kraju pripetavanja Marin Đurić iz LD Lapjak Velika, ljevoruki strijelac, jer mu je kao civilnoj žrtvi rata amputirana desna ruka, što njegov uspjeh čini još većim. Drugi je Ivan Grbić iz LD Vranovac Vetovo a treće mjesto osvojio je Hrvoje Šop iz LD Sv. Hubert Požega.

Ekipno prvo mjesto zauzeli su LD Sv. Hubert iz Požege sa 104 poena, drugo mjesto osvojili su LD Slavonac Kutjevo s 93 poena, a treće mjesto strijelci LD Šljuka Brestovac s 87 poena. Najboljima medalje i pehare uručio je Branko Bertelović, tajnik Lovačkog saveza županije.