Četvrtak, 17 Listopad 2013 11:56

Obilježili 71. godišnjicu osnivanja 12. slavonske brigade

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA PAKRAC-LIPIK -

VELIKI BUDIĆI – Nekoliko stotina članova Udruga antifašističkih boraca i antifašista iz Pakraca, Lipika, Požege, Daruvara, Okučana, Slatine i stanovnika okolnih naselja okupilo se uz spomenik podignut 1957. godine na mjestu gdje je prije 71. godinu osnovana 12. slavonska brigada. Zbog svojih postignuća u ratnom djelovanju kasnije je proglašena udarnom i proleterskom. Kada je
osnivana imala je 4 bataljuna, topovsko odjeljenje, omladinsku četu, bolnički vod, sveukupno 958 boraca, Srba, Hrvata, Čeha, Židova, Nijemaca i pripadnika islamske vjeroispovijesti. Nekoliko puta je odlikovana i dala 14 narodnih heroja. tijekom NOB-a kroz brigadu je prošlo mnogo boraca, a oko 1.500 je u operacijama brigade dalo svoje živote.

Kako je spomenik stradao u ratnim zbivanjima 1991-95. godine Udruga antifašista Pakrac Lipik, Vijeća srpske nacionalne manjine grada Pakraca i građana okolnih naselja ga je obnovila prije dvije godine i ponovno stavila originalnu spomen ploču koju je sačuvao jedan od mještana.

Obilježavanje je održano pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora RH Josipa IMG 1151Leke, a vijenac je u njegovo ime položio izaslanik, saborski zastupnik Zdravko Ronko. Vijence su položile i delegacije antifašističkih udruga. Povijesne crtice te o značaju 12. slavonske brigade u ovim prostorima govorili su Đorđe Gunjević, predsjednik Udruge Pakrac-Lipik i Miroslav Grozdanić, zamjenik župana Požeško-slavonske županije. Mješoviti pjevački zbor Prosvjeta otpjevao je nekoliko pjesama o slavnoj brigadi a komemoraciji je nazočilo i šest preživjelih boraca brigade.