Ponedjeljak, 02 Prosinac 2013 09:40

Njihov doprinos kao dragovoljaca mora biti priznat

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PREDSTOJE KONAČNI POPISI PRIPADNIKA NARODNE ZAŠTITE -

 
EMOVAČKI LUG – Pripadnici Narodne zaštite još uvijek nisu riješili svoj status, pa njihova akcija i sve radnje i dalje idu u tom pravcu. Unatoč određenom priznanju unutar novog Zakona o braniteljima, svi pripadnici nisu uspjeli ostvariti svoj status. Predsjednik Udruge Narodne zaštite Ivan PosilovićIMG 3321 i požeška Udruga narodne zaštite organizirali su stoga još jednu u nizu regionalnih rasprava s predsjednicima udruga i donijeli zaključke o potrebnim radnjama da se taj posao ubrza. Okupili su se čelnici Narodne zaštite iz Vinkovaca, Otoka, Vukovara, Bjelovara, Grubišnog Polja, Daruvara, Sirača, Pakraca, Lipika i ostalih slavonskih mjesta. Podršku ovoj akciji kao i niz godina do sada dao je saborski zastupnik Zdravko Ronko, koji u Hrvatskom saboru lobira za priznanje statusa pripadnika Narodne zaštite u skladu sa zakonskim mogućnostima.
- To je višegodišnji problem koji još nije riješen. Dragovoljci Narodne zaštite su explicite navedeni u Zakonu o hrvatskim braniteljima, no on se na žalost IMG 3324nije provodio nam korist pripadnika narodne zaštite. Izdavana su negativna rješenja unatoč činjenicama. Sada je s Ministarstvom hrvatskih branitelja dogovoreno da ćemo ponovno napraviti cjelovite popise pripadnika narodne zaštite kao dragovoljcima na blokadi vojarni i dragovoljcima na crtama bojišnice. S tim popisima izaći ćemo pred Ministarstvo obrane i Ministarstvo hrvatskih branitelja i tražiti izmjene i dopune zakona. Tražit ćemo ubrzanje tog postupka, iako je to veliki posao. Moramo napraviti sve detaljne popise s ratnim putovima osoba, a očekujem za cijelu RH završetak tog postupka do polovice slijedeće godine. Iza toga očekujemo na saborskoj raspravi i proceduri izmjene zakona o braniteljima – istakao je Ivan Posilović, te dodao da dragovoljci Narodne zaštite nikada nisu tražili neka materijalna prava, ni u ratu jer su sve odrađivali besplatno. Oni samo traže časno priznanje da su sudjelovali u Domovinskom ratu, da su hrvatski branitelji kao i ostali branitelji.
Današnji ciljevi su proglašavanje statusa svim pripadnicima Narodne zaštiteIMG 3325 na razini cijele države, a ovdje je samo regionalni sastanak šireg područja Slavonije. U požeško-slavonskoj županiji danas ima oko 5 tisuća pripadnika koji nisu ostvarili status. Njih oko 5 tisuća je riješilo svoj status jer su kasnije ušli u brigade HV. Po svim ratnim pravima kada je čovjek u obrani svoje domovine u formaciji i spojen s oružjem, da ima status branitelja svoje države – rekao je Davor Balešić, predsjednik požeške Udruge Narodne zaštite.
Delegacija sa radnog sastanka posjetila je i grad Požegu i gradonačelnika Vedrana Neferovića s kojim se zadržala u kraćem razgovoru, te dobila potporu za rad udruge od grada Požege.